caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Extrema dreaptă românească își arată chipul hidos

de (1-1-2012)
135 ecouri

Acum câteva zile presa a anunțat că liderul Mișcării Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, a depus la tribunal solicitarea de înregistrare a Partidului Naționalist (PN), înaintând 30000 de semnături de adeziune.

PN dorește să candideze în alegerile parlamentare din 2012 și se dorește brațul politic al organizației neo-legionare Noua Dreaptă.

„Scopul principal al partidului va fi salvarea statului şi neamului românesc. Avem un program cu 25 de puncte care vor propulsa România printre primele 15 state ale lumii”, declara la Mediafax Tudor Ionescu cu prilejul depunerii cererii de înregistrare. Mai aflăm că printre cele 25 de puncte se numără și “unirea cu Moldova după principiul RDG-RFG, stoparea declinului demografic, confiscarea averilor ilicite şi anularea privatizărilor frauduloase.”

Pe Tudor Ionescu l-am cunoscut acum patru ani și jumătate, la o contra-manifestație a Noii Drepte cu prilejul marșului minorităților sexual. Cu acea ocazie l-am și intervievat:

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070609_mars_gay.shtml.

Dar PN, nu e singurul care pretinde la moștenirea Mișcării Legionare din perioada interbelică. Partidul “Pentru Patrie” (PPP) se  descrie drept  “continuator direct al liniei Mişcării Legionare”.

Continuăm doctrina de partid de dreapta şi intenţionăm să activăm «Rezistenţa Naţională», un comandament al tuturor forţelor politice care vor să salveze ţara”, era citată în presă declarația unui membru al PPP.

Și PPP și-a anunțat participarea la alegerile parlamentare de anul acesta, având și antecendente în acest sens. PPP a candidat în alegeri în 2004, obținând la Camera Deputaților 14882 de voturi, adică 0,14% din totalul voturilor valabil exprimate.

După cum vedeți, ambele partide declară că vor să “salveze” România. Nimic nou, și pe vremea lui Zelea Codreanu sau Horia Sima legionarii aveau aceeași pretenție, ba își mai și arogau un fel de monopol asupra acestui salvaționism.

Nu e prea clar cum își propun să “salveze” România, deoarece programul PN nu este de găsit pe nicăieri pe internet, iar pagina PPP este în “reconstrucție”.

Desigur că statutele celor două partide nu pot contraveni Constituției și legilor în vigoare, altfel Tribunalul ar respinge solicitările de înregistrare. De pildă, Ordonanța de Urgență 31/2002 prevede:

ART. 1

Pentru prevenirea si combaterea incitării la ură națională, rasială sau religioasă, la discriminare si la săvârsirea de infracțiuni contra păcii și omenirii, prezenta ordonanță de urgență reglementează interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

Pretenții democratice

Aceste partide activează în condițiile anului 2012, nu ale anilor 1937 – 1941, când Mișcarea Legionară și-a adus o contribuție însemnată la distrugerea firavei democrații din România interbelică.

Neolegionarii sunt călăuziți de național-ortodoxism

Dar dacă faci o incursiune pe siturile extremei drepte românești, constați că legionarii de azi (sau mai bine zis epigonii adevăraților legionari) sunt mai degrabă niște caricaturi, nu sunt în mod deschis fasciști, rasiști și xenofobi, dar mustesc de ură împotriva tuturor acelora care nu le împărtășesc viziunea naționalist-ortodoxistă.

Pretind că nu mai sunt antisemiți, precum Mișcarea legionară pe vremea lui Codreanu, dar au un discurs abia mascat antisemit, codificat, prin care atrubuie multe dintre “relele” care s-au abătut asupra României evreilor în general, fie că e vorba de comunism, fie de capitalism (nu s-au hotărât care e răul mai mare).

Nu le plac romii, ungurii, minoritățile de orice fel, inclusiv sexuale, tună și fulgeră împotriva Uniunii Europene, NATO și în general a celor percepuți că nu agrează modelul lor conservator-populist de societate. Acești neo-legionari pretind că împărtășesc valorile democratice, dar în același timp promovează cultul lui Corneliu Zelea Codreanu – un inamic declarat al democrației, nerealizând contradicția.

Nu am nicio îndoială că partidele “legionare” vor eșua să treacă de pragul de 5% de intrare în parlament, nu în ultimul rând pentru că pe acest culoar politic – alegătorii nu prea fac distincție între doctrine politice, ci doar confuzie între demagogia unora și a altora – e o mare concurență din partea altor partide precum Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, PRM (Corneliu Vadim Tudor) sau Partidul Noua Generație (Gigi Becali).

Ce este mai îngrijorător este proliferarea ideilor de extremă dreaptă, care într-un context de criză economică profundă și de erodare a încrederii în Uniunea Europeană poate duce la fenomene sociale îngrijorătoare, inclusiv de violență, mai ales împotriva grupurilor minoritare, percepute adeseori ca țapi ispășitori.

Neo-legionarii pleacă de la probleme reale, dar soluțiile oferite de ei, întotdeauna cu trimitere sa un stat autoritar și la primatul colectivității asupra individului (ca și presupușii lor dușmani ideologici, comuniștii), sunt fie simpliste, primitive sau chiar lipsesc cu desăvârșire, pierdute într-un discurs demagogic și patriotard.

Ecouri

  • alin: (2-1-2012 la 03:13)

    Este o discuție care suportă multe adnotări, intervenții dar e de preferat ca de mișcarea legionară și de dreapta sa se vorbească în cunoștiință de cauză.

    Dacă vor să se transformme în partid, să o facă.Dacă vor avea ceva de spus în politică românească, așa cum este ea, o vor face-o, dacă nu, nu și vor dispărea acolo unde au plecat toți – în cimitirul istoriei.

    2. Ar trebui să fie știut faptul că dreapta românească și, care practic nu există, nu are cum să fie reprezentată de Partidul Poporului, PRM sau PNG-ul lui Becali. NU există așa ceva, ăștia habar nu au de dreapta. E un nonsens. Ăștia sunt epigonii cei adevărați.

    3. Povestea drobului de sare, adică a revenirii extremei drepte, nu are niciun suport. Dacă istoria se repetă, atunci ea se va repeta cu totul altfel, iar acum nu există condițiile ale faimosului WIR IEDEN KOMMEN.

    4. Alegerile din 2012 sunt de genul : totul sau nimic, iar bătălia finală nu se dă pentru ideologii sau supremație doctrinară ci pentru supremație economică în vederea accesului la resursele europene și guvernamentale.

  • Lou Gelehrter: (2-1-2012 la 03:27)

    Dupa cum este bine cunoscut, intr-o democratie partidele de extrema dreapta (sau extrema stanga)isi au locul lor. Cel mai important- canalizeaza gunoiul si asaneaza politicul.

    Folosirea unor termeni extremi cum ar fi „chipul hidos” intr-o relatare banala devalorizeaza limba, veti fi nevoit sa inventati o alta limba atunci cand vor fi evenimente intr-adevar hidoase.
    Cu respect.

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 03:50)

    Domnule Gelehrter, termenul „hidos” este blând pe lângă cele de „gunoi” și „asanează”. Așa că n-am să iau lecții de la un lup moralist.

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 03:54)

    Nu înțeleg mare lucru din ce vrea să spună Alin Cordoș în comentariul său. Dar dacă te uiți la un fragment de articol al său, totul devine clar:

    Considerata leaganul nationalismului romanesc, Transilvania suspina la aceasta ora dupa sanatosul nationalism al anilor de dupa Decembrie 1989. Produs integral la nivelul Ardealului al PUNR, al lui Gheorghe Funar si Ioan Gavra, PRM a preluat mostenirea unuia din cele mai puternice formatiuni politice din ultimul deceniu al secolului trecut.

    Sunt convins ca foarte putini dintre voi isi mai amintesc cum a aparut aici PRM, cu atit mai putin de cum s-a infiintat PUNR. Ah, da, e vorba de Partidul Unitatii Nationale Romane. Ramane partidul meu preferat, primul partid cu care am lucrat in calitate de jurnalist. E ca prima iubire, nu o uiti niciodata chiar daca a murit demult.

    Ăsta e „naționalismul sănătos” – xenofobia delirantă de sorginte național–comunistă a PUNR-ului, membru al „pentagonalei roșii”, alături de PDSR, PRM, PSM și PDAR, cea mai ineptă și coruptă guvernare de după 1989, cu politici economice de stânga și du un discurs demoagogico-patriotard. Și nu în ultimul rând, PUNR a încurajat escrocheria de proporții, jocul piramidal CARITAS.

  • Teodor I. Burghelea: (2-1-2012 la 04:04)

    Incercand sa privesc sistemele sociale si politice dintr-un punct de vedere un pic mai abstract (matematic), as spune ca evolutia lor este oarecum similara cu evolutia unui sistem dinamic neliniar (de exemplu un pendul dublu). Lipsa de liniaritate este o consecinta directa a interactiunii neliniare dintre miile de parghii/rotite ce pun in miscare o societate si ii determina ulterior evolutia.

    O caracteristica fundamentala a sistemelor neliniare este lipsa lor de „predictibiliate” pe o durata finita (va amintiti de „Butterfly Effect” ?). Ceea ce pare „putin probabil” in baza unui indicator statistic, poate deveni o stare de fapt intr-un timp finit (si poate avea consecinte dezastruase) tocmai fiindca logica „liniara” a previziunilor noastre nu are nimic de a face cu dinamica reala a lucrurilor.

    Exemple, sunt multe cred. Cat de probabila era ascensiunea fulminanta a lui c.z.c in anii ’20? Daca mi-ar fi spus cineva in 1989 ca v.c.t. si a.p. vor ajunge in Parlamentul Romaniei si ca v.c.t. va obtine chiar un procentaj ne-neglijabil la alegerile prezidentiale as fi ras – din pacate aceste lucruri s-au intamplat. Daca imi spunea cineva ca d.d care prezenta emisiuni nocturne ridicole dintr-o garsoniera va ajunge sa infiinteze un partid (in plus fata de a fi milionar) as fi ras deasemenea.

    Deci, de aceasta dinamica neliniara ma tem, care, pe fondul unei crize economice ce pare sa nu se mai termine, poate „amplifica” un lucru modest din punct de vedere probabilistic transformandu-l in ceva mult mai serios.

    Desi sunt de acord ca noua extrema dreapta (ca si mentorii lor dealtfel) nu au solutii viabile (in afara de tampenia cu „soarele de pe cer”), desi sunt de acord ca statistic vorbind nu sunt semnificativi, eu ii iau in serios. Fiindca stiu sigur ca bataia aripilor unui fluture in Brazilia poate provoca un Tsunami in Japonia, desi probabilistic vorbind sansele tind catre zero.

  • alin: (2-1-2012 la 04:06)

    Corect. Era vorba de o analiză!!! Faptul că am fost jurnalist acreditat pe lângă PUNR, liberali si ecologisti, prin 1996 si 1997,nu a făcut decât să-mi dea posibilitatea să înțeleg niște lucruri, să mai văd și altele prin politica asta.
    În rest, stiți și dumneavostră că nici Noua Dreaptă și nici alte grupuri de aceiasi orientare doctrinară nu au nicio șansă pe un esicher politic greu de definit. Batalia politica in noiembrie 2012 se va da intre oamenii PDL-ului și cei ai lui Ponta și Antonescu, plus Diaconescu și PP, la care se adaugă afaceristii din UDMR si smecherii din UNPR

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 04:08)

    Domnule Cordoș, faptul că ați fost simpatizant al unui partid de sorginte național-comunistă, parte a unei guvernări catastrofale, vă discreditează total în calitate de comentator politic. Și dacă știu că Noua Dreaptă nu are nicio șansă – ceea ce afirm în articol – care e rostul intervenției dumneavoastră?

  • L.D. Teodorovici: (2-1-2012 la 05:11)

    Domnule Clej, la mulţi ani în primul rînd.
    Am avut cîndva o discuţie în contradictoriu cu Dvs. Vă acuzam atunci de-un soi de extremism atunci – în nici un caz însă de cel naţionalist, cum aţi înţeles Dvs., ceea ce a stopat dialogul. Sînteţi, o spun sincer şi binevoitor, o sumă de contradicţii: pe de o parte, găsesc în publicaţia pe care o conduceţi articole cu care sînt perfect de acord, precum cel de faţă, precum altele în sprijinul comunităţii rome, precum toate cele care pledează pentru echilibru şi toleranţă. Pe de altă parte, observ constant un ton intolerant al Dvs. cînd răspundeţi unor comentatori. Asta mă îndepărtează pe mine de revista Dvs., o spun sincer. Există şi forţa argumentului şi a inteligenţei, iar în publicaţie se simte. De ce e nevoie la comentarii de forţa răcnetului scris? (Spre exemplu, mai sus, categoricul şi cumva dispreţuitorul: „Așa că n-am să iau lecții de la un lup moralist”, la o remarcă absolut inofensivă.) Vă repet, e prima oară cînd vă scriu cu o oarecare simpatie (datorată articolelor citite), deci m-ar bucura un răspuns moderat. Vă mulţumesc.

  • Andrei N: (2-1-2012 la 06:06)

    in titlu scrie „isi arata chipul hidos”. articolul nu contine nimic despre un chip hidos. eu zic sa fii putin mai consecvent in atacul asta.

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 06:28)

    Domnule Teodorovici, este uimitor cand e vorba de un comentariu care-i trateaza in bloc pe toti extremistii drept „gunoaie” si-mi reproseaza mie folosirea termenului „hidos”, referitor la o miscare sau ideologie, tot eu sunt in culpa? Chiar nu sesizati ridicolul situatiei? Altfel, aveti ceva de comentat pe marginea acestui articol? Cat despre simpatia sau antipatia dumneavoastra, pot sa va informez ca nu ma afecteaza in niciun fel.

    Cat priveste chipul hidos, tot ce tine de extrema dreapta, plecand de la cultul lui Zelea Codreanu, ultra-nationalism, xenofobie, antisemitism, bigotism este hidosenie, iar daca mai intra si intr-o competitie electorala, gradul de hidosenie este si mai ridicat.

    Si inca ceva, celor care se indigneaza si critica forma si aproape niciodata fondul: nu va ingheta sangele in vine cand auziti de „salvarea” tarii? Salvarea de la ce? Si cand comparam situatia actuala a Romaniei la ce ne raportam? Chiar n-ati invatat nimnic din istoria Romaniei din perioada 1938 – 1989 cand tara a fost guvernata de tot felul de personaje care au vrut s-o salveze (nu-i vorba ca si dupa 1989 a fost la putere un Front al Salvarii Nationale)?

  • Teodor I. Burghelea: (2-1-2012 la 06:41)

    Domnule Andrei N,

    Articolul descrie in mod suficient de clar chipul hidos pe care fie din ignoranta, fie din rea vointa refuzati sa il vedeti:

    „legionarii de azi (sau mai bine zis epigonii adevăraților legionari) sunt mai degrabă niște caricaturi, nu sunt în mod deschis fasciști, rasiști și xenofobi, dar mustesc de ură împotriva tuturor acelora care nu le împărtășesc viziunea naționalist-ortodoxistă.

    Pretind că nu mai sunt antisemiți, precum Mișcarea legionară pe vremea lui Codreanu, dar au un discurs abia mascat antisemit, codificat, prin care atrubuie multe dintre “relele” care s-au abătut asupra României evreilor în general, fie că e vorba de comunism, fie de capitalism (nu s-au hotărât care e răul mai mare).

    Nu le plac romii, ungurii, minoritățile de orice fel, inclusiv sexuale, tună și fulgeră împotriva Uniunii Europene, NATO și în general a celor percepuți că nu agrează modelul lor conservator-populist de societate. Acești neo-legionari pretind că împărtășesc valorile democratice, dar în același timp promovează cultul lui Corneliu Zelea Codreanu – un inamic declarat al democrației, nerealizând contradicția.”

    Aceasta descriere factuala nu vi se pare suficient de hidoasa? Si in final, un mic detaliu de ordin „tehnic”:

    a scrie un ecou precum cel al dumneavoastra este deja jenant. Nu este nevoie sa tutuiti pentru a va prezenta in paginile revistei Acum. Cred ca profilul dvs. este usor detectabil oricum.

  • Anca Paduraru: (2-1-2012 la 06:43)

    Am dat Like, la comentariul dlui ID Teodorovici.
    Dar simt nevoia sa intaresc cele spuse de dansul, dand inca un LIKE, prin acest comentariu la comentariu.

  • Nicu: (2-1-2012 la 08:59)

    Exista in massmedia actuala un cliseu, se pune intr-o lumina pozitiva tot ce este grotesc, antiromanesc, non valoric, scandalul si mai ales prostia. In schimb valorile neamului romanesc, istoria noastra, biserica noastra, traditiile noastre, sunt tarate prin noroi, aratate cu degetul si scuipate. Trebuie sa intelegeti ca d-nul Petru Clej incearca din rasputeri sa se incadreze in acest cliseu si prin urmare incearca sa dea bine in fata sefilor si improsca cu noroi firavul fir de nationalism romanesc care incearca sa scoata capul pe scena politica romaneasca. Prin urmare partidul Nationalist nici nu s-a conturat bine si d-nul Clej a si pornit atacul.

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 09:22)

    Înainte să-i răspunde lui „Nicu” (de ce e nevoie de ascundere sub anonimat?), aș dori să știu mai întâi cine sunt „șefii” la care se referă în mesaj?

  • horatiu: (2-1-2012 la 10:17)

    Care „chip hidos”? Nu inteleg ce e atat de hidos prin a ii detesta pe „tigani”, care nu sun t rromi ci „tigani”. E normal sa fi rasist cu asemenea specimene, ce ne-au facut tara de ras la cel mai inalt nivel si am ajuns sa fim considerati tigani de toata europa. Si referitor la unguri nu mi se pare corect sa aiba mai multe drepturi ca noi in prpopria noastra tara… Cred ca o astfel de guvernare ar fi singura capabila sa scoata Romania din groapa in care au afundat-o comunistii, precum acestia ce au scris acest articol..

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 10:22)

    Este oare nevoie de o probă mai bună decât acest comentariu semnat „horatiu” ca să înțelegi de ce este hidoasă extrema dreaptă cu o apologie fățișă a rasismului și a xenofobiei (delict penal, potrivit legilor din România)? Și o întrebare pentru legionaroidul laș anonim care a scris acest comentariu: care sunt comuniștii „ce au scris acest articol”?

  • Stefan N. Maier: (2-1-2012 la 11:20)

    Pentru D-l Gelehrter si Anca Paduraru: in logica mea, un chip hidos se poate indrepta prin schimbarea expresiei, de la tratament psihic si psihiatric si pana la operatie estetica (nu prefer ultima varianta deoarece nu modifica decat aparentele).
    O masina de colectat gunoi insa, e o masina de colectat gunoi. N-o mai modifici cu nimic, pentru asta a fost creata. Nu duci masina de colectat gunoi la tratament.
    Asadar propunerea d-lui Gelehrter de a inlocui o expresie de dezgust cu o sentinta de incadrare intr-o clasa este o propunere de lup moralist. Observatia lui Petru nu vizeaza „intreaga activitate a d-lui Gelehrter” precum d-l Gelehrter se foloseste de ocazie pentru a da o nota globala Revistei ACUM, ci doar aceasta interventie punctuala.

  • Nicu: (2-1-2012 la 12:05)

    Nu ma ascund sub anonimat d-le Clej, Nicu este prenumele meu trecut si in actele de identitate. Dvs. stiti cel mai bine cine va sunt sefii, sunt acei oameni care va spun ce sa scrieti, cum sa scrieti, pe cine sa atacati si pe cine sa preamariti. Sunt acei oameni care va platesc si pe care dvs. ii lingusiti, avand in vedere faptul ca printre asociatii dvs. este si site-ul RomanianJewish.org este lesne de inteles de ce dvs. ii atacati pe nationalisti si ii faceti cu ou si otet.

  • somoila grigore: (2-1-2012 la 12:13)

    Articol decent, la obiect si pe masura. Cred ca articolul ar da prilejul la o dezbarere mai ampla: este societatea romaneasca capabila, poate, dece nu?, matura, sa promoveze un climat politic de natura sa scoata Romania din starea de asa zisa ,,cautatre”postcomunista?
    Pe scena politica romaneasca, vedem cu totii, este un balci continuu:,,ne-am saturat de Basescu!”.,,Dar Atonescu ori Ponta-s mai buni?”.,,Nu stiu…dar sa vina altul!”. Alte opinii:,,Ehei…!Dece n-am avut si noi un Havel?”. ,,Da’ ce! putea sa cresca la noi un Havel?” Etc…
    Nu prea se intreba lumea ,,dar cu Coposu ce- am facut?”. N-am stiut ,,NOI”, poporul”, ce hram poarta Iliescu, Roman si urmasii lor? Am tot dat vina mereu pe altii: turci, rusi, straini, subliniat tare, pe evrei, chiar mai inainte de Goga si Cuza. Pe care am inceput sa-i terminam inca din toamna lui 1940. Pe care au mai scapat dintre ei, i-a,,comrercializat”, cat a incaput, unul de-ai nostri, ne-adus cu tancurile rusesti, Ceusescu. Acum ne-a casunat pe unguri. Am fost la ei, intr-un sat de gospodari. Unul chiar vorbea romaneste: ,,Mai nene, voi chiar vreti Ardealul? am intrebat intro doara. Tulai doamne, istenem! Si ce drac’ sa facem cu el?”.

    Ne suparam cand strainii ne trateaza cum suntem tratati, si, ba dam vina pe tigani, ba pe capitalisti, pe oricine, in afara de noi. A zis unul ca suntem un popor de oi. S-a indignat toata lumea, de-avalma, de la fermierul abia capatuit pana la unii din intelighentia noastra mai tot timpul pusa, nu atat pe o treaba ca lumea, cat mai ales la ciondaneala pe te miri ce.
    Asa ca nu e de mirare ca in acest climat apar tot felul de pesciutori in ape tulburi. Speranta, daca pot numi asa ceva, este ca romanul, ne place, nu ne place, nu ramane ancorat in mai nimic,c el putin in zilele noastre. E drept, la inceput voteaza pe cei care promit mai mult:,,renasterea nationala”, slogan mai vechi, strainii, egalitate, unire, prosperitate. ..Numai ca ,,focul”, ardoarea, ori pusul la treaba, nu prea ne tine mult timp. Nu mai vorbesc de tinutul de cuvant.
    N-am avut un Havel pentru ca nu suntem nici cehi, nici nemti, nici finlandezi, si nici macar polonezi si chiar unguri. Numai cu ,,ne tragem din daci si romani”, dupa cum vedem, n-am ajuns prea departe.

  • Vlad Solomon: (2-1-2012 la 12:17)

    Relativ la terminologie ( hidos, gunoi, etc…), amicul Lou tine minte foarte bine cum s-a manifestat public, in mod curajos, cerind, pe la inceputul anilor 2000 (2003, sau gresesc?), „denazificarea Romaniei”. S-a razgindit, a revocat termenul, sau lucrurile s-au rezolvat de la sine? Poate, in aceste zile, apare patina finala a „denazificarii”, trecindu-se treptat la „fascizare”… prin afisele mindre ale lui Codreanu sau prin glorificarea „marelui patriot” Antonescu. O fi o noua afacere conspirationista rentabila, in scopul canalizarii si a asanarii politice? Sau sintem in cautarea unor mindre neologisme carind dupa noi o galeata cu vopsea tricolora, precum pasta de dinti fluorizata, sa se intareasca si sa straluceasca emailul „imaginii patriei noastre dragi”?

  • marius: (2-1-2012 la 12:19)

    domnule clej sunteti de origine evreu pt ca vad ca aveti ceva legaturi cu ei

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 12:22)

    Nu ma ascund sub anonimat d-le Clej, Nicu este prenumele meu trecut si in actele de identitate. Dvs. stiti cel mai bine cine va sunt sefii, sunt acei oameni care va spun ce sa scrieti, cum sa scrieti, pe cine sa atacati si pe cine sa preamariti. Sunt acei oameni care va platesc si pe care dvs. ii lingusiti, avand in vedere faptul ca printre asociatii dvs. este si site-ul RomanianJewish.org este lesne de inteles de ce dvs. ii atacati pe nationalisti si ii faceti cu ou si otet.

    Nu se ascunde sub anonimat, este doar unul dintre sutele de mii de „Nicu”. Repet întrebarea, domnule calomniator: cine sunt șefii care „mă plătesc”? Ce probe aveți în sprijinul acestei infamii și de ce nu aveți curajul să ieșiți de sub anonimat când faceți astfel de acuzații? Și dacă printre asociații revistei ACUM este RomanianJewish.org asta înseamnă că „este lesne de inteles de ce dvs. ii atacati pe nationalisti si ii faceti cu ou si otet.”? Așa cum am spus de atâtea ori, ca să înțeleagă toți ignoranții și nemernicii – activitatea la revista ACUM este PUR VOLUNTARĂ, iar eu personal combat naționalismul, fără să am vreo legătură cu vreo anume organizație.

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 12:23)

    Alt anonim („marius”), altă gogomănie. A tunat și i-a adunat.

  • marius: (2-1-2012 la 12:32)

    este usor sa scri din anglia si nu ? si mai ales avand poze in ISDRAEL deci concluzie cred ca esti evreu ca alta explicatie nu este mai ales ca vad ca aruncati cu noroi in NATIONALISTI CE SA TE ASTEPTI DE LA UN EVREU LA NIMIC BUN

  • Nicu: (2-1-2012 la 12:32)

    Si combaterea nationalismului o faceti din Anglia??? :)) am vazut pagina dvs. de facebook, si m-am lamurit….

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 12:52)

    este usor sa scri din anglia si nu ? si mai ales avand poze in ISDRAEL deci concluzie cred ca esti evreu ca alta explicatie nu este mai ales ca vad ca aruncati cu noroi in NATIONALISTI CE SA TE ASTEPTI DE LA UN EVREU LA NIMIC BUN

    Logică de redus mintal.

    Si combaterea nationalismului o faceti din Anglia??? 🙂 ) am vazut pagina dvs. de facebook, si m-am lamurit….

    Dar de unde se face combaterea naționalismului, există un loc obligatoriu? Și de ce nu răspundeți la întrebările pe care vi le-am pus, domnule calomniator?

    AU început să vină și comentarii – nepublicabile – în care sunt făcut „jidan” și „poponar”. Mai e vreo îndoială că asta e calitatea umană a neo-legionarilor?

  • Stefan N. Maier: (2-1-2012 la 13:05)

    Intre sefii nostri, va rog sa nu omiteti Radioamator.ro si La Pensie. Regret acum ca nu avem intre asociati si un alt site la care am lucrat, Velonation.com, pentru ca ar fi dat poate mai bine „evreii si biciclistii” decat „evreii, radioamatorii si pensionarii”. Dar acum, daca tot am fost desconspirati, parca nu e rau nici asa.

  • sie: (2-1-2012 la 13:15)

    Aveti cumva ceva contra nationalismului pentru ca isi iubesc tara , pentru ca sunt sinceri , pentru ca promoveaza Romania fara nici un fel de intere , pentru ca isi iubesc religi , pentru ca sunt loiali fata de tara si de Poporul lor??????

    N.Red.Acest individ agramat care evident se ascunde sub anonimat și își dă o adresă de email fictivă a postat anterior un comentariu în care termenul „jidan” revenea obsesiv. Iată doar un citat:

    Voi evrei pe unde ati umblat mereu toti v-au urat, pe voi nici Dumnezeu nu va iubeste si v-a blestemat. Deoarece luptati mereu cu ura. Noi ducem o altfel de lupta , noi luptam cu Legea Dumnezeiasca , prin rugaciune, iar voi luptati cu legele pamantene, cu tribunale cu atacuri misele. Este o diferenta mare intre noi Crestini- Ortodocsi si voi jidani , care va-ti pierdutu orice demnitate.

  • sie: (2-1-2012 la 13:28)

    DA SUNT ANTISEMIT , UNDE ESTE PROBLEMA??????

    N.RED. Îl rog pe sie, dacă dorește să îi mai fie publicate comentariile să renunțe la anonimat, la obscenități și la incitare la ură.

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 13:31)

    Nu e nicio problemă, asta spuneam și eu: măcar „sie” nu este ipocrit, spre deosebire de legionaroizii o fac pe democrații, dar sunt antisemiți (între multe altele), adică plini de ură împotriva TUTUROR evreilor. Atenție la incitarea la ură de rasă, religioasă sau inter-etnică, se pedepsește potrivit Codului Penal. Pe dinafară e vopsit gardul, pe dinăuntru e legionarul plin de ură și resentimente, ca și eroul lor, Zelea Codreanu.

    P.S. Și negarea Holocaustului se pedepsește potrivit OUG 31/2002

    Art. 6. – Contestarea sau negarea in public a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

  • diangelo alias marius: (2-1-2012 la 13:56)

    Radu Demetrescu-Gyr s-a nascut în anul 1905 la Câmpulung-Muscel. Licentiat în Litere, a debutat în anul 1924 odata cu aparitia volumului Linisti de schituri, volum care s-a bucurat de o mare apreciere, atât în rândul publicului cât si al criticii românesti. Colaborator statornic în perioada dupa debut la revista Universul literar si apoi la alte reviste literare de formatie nationalista (Gândirea, Gând Românesc, Sfarma-Piatra, Decembrie, Vremea, Revista Mea, Revista Dobrogeana si altele, precum si la ziarele: Cuvântul, Buna Vestire, Cuvântul Studentesc etc.), Radu Gyr a publicat numeroase articole, studii literare si poezii.

    Membru de seama al Miscarii Legionare, Comandant Legionar si sef al regiunii Oltenia. Conferentiar la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Este autorul versurilor cântecelor Sfânta Tinerete Legionara, Imnul Mota-Marin, Imnul Muncitorilor.

    Laureat al mai multor premii ale Societatii Scriitorilor Români si ale Academiei Române. În 1940, pe timpul guvernarii legionare a fost director general al teatrelor. În aceasta calitate ia initiativa înfiintarii Teatrului Evreiesc.(mai documenteazate domnule clej)

  • Nicu: (2-1-2012 la 13:58)

    „Art. 6. – Contestarea sau negarea in public a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.”

    Unde sunt principiile democratice in acest caz?

    ARTICOLUL 30 – Libertatea de exprimare
    (1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

  • Apaticul: (2-1-2012 la 14:27)

    Stimate domnule Petru Clej,
    citind articolul dvs. am simtit nevoia sa comentez, cu voia dvs., cateva aspecte si multele lacune cuprinse in el.
    – Ca simpatizant al unei miscari de extrema dreapta care sa se realizeze „deztelenirea” societatii romanesti, care sa reintroduca morala ca principiu de recladire a valorilor natiunii noastre bolnave de impostura, coruptie, incultura si ipocrizie, tin sa remarc o prima eroare strecurata in randurile dvs. Partidele mentinonate de dvs. ca facand parte din asa zisa extrema dreapta romaneasca, nu au nici o tangenta macar cu principiile unui astfel de curent politic. Sunt simple caricaturi, refulari ale unor exaltati plini de frustrari.
    – Asocierea acestora cu Miscarea Legionara si numele Capitanului este cel putin o jignire adusa memoriei sale si martirilor care au umplut cu trupurile lor mutilate, gropile comune pe tot teritoriul tarii noastre.
    – In legatura cu Miscarea: istoria ei este clar fracturata in 2 perioade distincte, cea in care a fost condusa de Capitan, adica pana in 30-XI-1938 si apoi timpul scurs sub vremelnica prezenta a lui Horia Sima. Aceste perioade nu pot fi asemanate ca idealuri, intensitate, sacrificii, trairi si lupta, decat doar prin culoarea verde a camasii, pastrata in ambele.
    – Constient fiind de cunostintele dvs. in domeniul istoriei, apreciind calitatea scrierilor pline de „seva”, nu pot considera aceste randuri ale dvs. decat o superficiala aplecare asupra a ceea ce a reprezentat Miscarea si Capitanul, provocata eventual de euforia zilelor care tocmai s-au scurs.
    – Acuzati deschis Miscarea de antisemitism in vremea d-lui Codreanu. In primul rand termenul de „antisemit” comporta unele discutii, iar de contradictiile generate de el pot fi „consultati” chiar membrii curentului sionist. Nu intru in detalii, ar fi periculos sa demitizez eu un cuvant care incepand cu sec. XIX a facut o atat de generoasa si profitabila „cariera” intr-o singura directie…Tin doar sa va reamintesc o convorbire a Capitanului cu marele nostru poet O. Goga: intrebat de Goga cum vede rezolvarea „problemei” evreiesti, Capitanul i-a raspuns ca pentru legionari nu reprezinta o prioritate fata de eradicarea coruptiei din societatea romaneasca si ca rezolvarea este foarte simpla: „smulgeti-le finantele din maini si vor pleca singuri…” (sper sa fi citat cat mai corect). Acesta era „antisemitismul” Capitanului, in conditiile in care stiti foarte bine ca personalitati de geniu ale societatii noastre erau de un radicalism mult mai apasat. M. Eminescu, Titu Maiorescu, Kogalniceanu, I.C.Bratianu, A.C. Cuza, O. Goga, chiar si N. Iorga pana a ales calea parvenirii in camarila regala nascuta sub desuurile Elenei Lupescu (nu-i mai amintesc originile)
    – Dar domnule Clej, cum se face ca si in tara noastra, in acei ani, luase o amploare atat de mare protestul anti-evreiesc (nimic deosebit fata de restul Europei) ? Istoria ne ajuta intotdeauna sa intelegem trecutul si sa incercam sa nu mai repetam greselile, dar nu reusim niciodata, sta in firea omului din pacate. Voi fi succint pentru ca dvs. stapaniti foarte bine acest domeniu si nici nu vreau sa plictisesc cititorii. Incepand cu jumatatea sec. XIX emigratia evreiasca plecata din zona Galitiei in principal, atinge si tara noastra, in principal Moldova si Basarabia, apoi treptat se extinde, pe fondul permisivitatii factorului autohton, in restul tarii. Evreii se stabilesc in orase si targuri, monopolizand in scurt timp tot ce insemna comert si finanta. Metodele folosite tin de formatia lor seculara si de slabiciunile clasei noastre instarite. Cred ca nu trebuie sa va amintesc spolierea taranului roman, modest in educatie si gandire, de clanurile arendasesti evreiesti. Numele fratilor Fischer este celebru pentru legatura lui cu anul 1907. Sau poate pentru ca in acele vremuri aproape 70% din Moldova agricola se numea „FischerLand” iar moneda forte in aceasta zona era „fischer-ul”. Limita era doar cerul, pentru ca pana si locul de ingropaciune, lumanarile si crucea, taranul roman trebuia sa le cumpere tot de la ei. Sau poate Capitanul impreuna cu Miscarea trebuiau sa plece capul si sa taca in vremurile cand, datorita starii lor materiale mult superioare romanilor, evreii ocupau in proportii covarsitoare bancile amfiteatrelor din facultatile noastre ? „Numerus Clausus” ceruta de legionari vi se pare deplasata, „anti-semita” ? Sau poate agitatiile bolsevice din acele timpuri de la Nicolina, dirijate de membri marcanti ai comunitatii mozaicane, precum Dr. Ghelerter in Iasi, erau benefice societatii romanesti atat de framantata. Simplul gest al abordarii tricolorului in locul steagului rosu pe acoperisul atelierelor Nicolina, ar trebui sa descrie patriotismul idealist al Capitanului in alte culori. Mult mai vii… Sau poate „marsul” spre Basarabia al studentimii legionare, singura intreprindere civica plina de romanism a acelor vremi, sa fie o crima anti-semita, cand stiti foarte bine cat a reprezentat Basarabia pentru puterea de la Bucuresti si cum a fost ea mereu tradata. Cum a fost primita miscarea tineretului legionar atunci, de catre foarte puternica comunitate evreiasca din Basarabia, raspunsul lor pasnic la provocarile, injuriile si violentele la care au fost supusi, ma duc cu gandul la umilintele traite de armata romana in timpul retragerii din ’40. Sau si atunci am fost anti-semiti ? Eu cred ca am fost doar fortati sa imbracam haina lasitatii de o conducere politica straina de sentimentul mandriei nationale.
    – Daca ati uitat va reamintesc ca in plina guvernare „distructiva” a legionarilor, cand Capitanul devenise o dureroasa amintire pentru oameni mediocri ca Eliade, Cioran, sau Noica, imbalsamat in beton, var si acid sulfuric sub frunzele de la Tâncăbeșt, la Bucuresti se infiinta unicul teatru evreiesc de stat din Europa acelor vremi. Cine era ministrul culturii ? Nimeni altul decat Radu Gyr, bestia legionara.
    – Haideti d-le Clej sa prezentam istoria noastra in lumina adevarului, cu umbrele ei dar si cu petele de culoare pline de viata. Doar asa noi si cei ce vor urma vom putea simti gustul libertatii si al mandriei de a fi roman. Perpetuand imaginile induse noua de ideologia bolsevica nu ne face decat sa plecam privirea in continuare, asumandu-ne vini de care nu suntem responsabili. Sa incercam si calea sinceritatii cu tot ce implica ea: bune, rele, multa suferinta, putine impliniri, lacrimi inecandu-ne mereu zambetul. Dintr-un popor mult prea tolerant, ca cel roman, nu se putea naste o miscare atat de josnica, perfida si criminala, cum a fost prezentat legionarismul din ’40 incoace. Oamenii care mai apoi au format partidul „Totul Pentru Tara”, intotdeauna isi incepeau sedintele (ce vulgar suna cuvantul) cu o rugaciune… Acum nu mai reprezinta mare lucru, dar in acele vremuri avea multe semnificatii.
    – As vrea sa va intre si eu ceva d-le Clej, daca-mi permiteti. Cum credeti ca ar fi evoluat tari ca Spania, Portugalia, Franta, toate latine ca si noi (inca o tema de lungi discutii ar fi latinitatea noastra), fara conducatori cu nume: Franco, Salazar, de Gaulle ?
    – Inchei aici sperand ca nu v-a plictisit comentariul meu, pe dvs. si cititorii. Va asigur de toata stima si consideratia mea:

    „Înfrânt nu eşti atunci când sângeri/
    nici ochii când în lacrimi ţi-s/
    Adevăratele înfrângeri/
    sunt renunţările la vis…”

    Radu Gyr – poet martir

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 14:47)

    Lung, plicticos și plin de stereotipuri extremiste de dreapta acest comentariu semnat „Apaticul” (tradiționalul de acum anonimat)


    – Ca simpatizant al unei miscari de extrema dreapta care sa se realizeze “deztelenirea” societatii romanesti, care sa reintroduca morala ca principiu de recladire a valorilor natiunii noastre bolnave de impostura, coruptie, incultura si ipocrizie, tin sa remarc o prima eroare strecurata in randurile dvs. Partidele mentinonate de dvs. ca facand parte din asa zisa extrema dreapta romaneasca, nu au nici o tangenta macar cu principiile unui astfel de curent politic. Sunt simple caricaturi, refulari ale unor exaltati plini de frustrari.

    Vă rog să citiți articolul corect. Pe votant îl lasă rece etichete ca „extrema dreaptă” sau „dreapta”, de aceea se poate face foarte ușor confuzie în demagogia patriotardă a unor PP, PRM sau PNG cu demagogia patriotardă a unor partide neo-legionare (de buzunar).

    – Asocierea acestora cu Miscarea Legionara si numele Capitanului este cel putin o jignire adusa memoriei sale si martirilor care au umplut cu trupurile lor mutilate, gropile comune pe tot teritoriul tarii noastre.

    Ei și?

    – In legatura cu Miscarea: istoria ei este clar fracturata in 2 perioade distincte, cea in care a fost condusa de Capitan, adica pana in 30-XI-1938 si apoi timpul scurs sub vremelnica prezenta a lui Horia Sima. Aceste perioade nu pot fi asemanate ca idealuri, intensitate, sacrificii, trairi si lupta, decat doar prin culoarea verde a camasii, pastrata in ambele.

    Sigur, Codreanu era un democrat impecabil, iar Horia Sima nu.

    – Constient fiind de cunostintele dvs. in domeniul istoriei, apreciind calitatea scrierilor pline de “seva”, nu pot considera aceste randuri ale dvs. decat o superficiala aplecare asupra a ceea ce a reprezentat Miscarea si Capitanul, provocata eventual de euforia zilelor care tocmai s-au scurs.

    Nu sunteți conștient de nimic, sunteți un legionar fanatizat și spălat pe creier.

    – Acuzati deschis Miscarea de antisemitism in vremea d-lui Codreanu. In primul rand termenul de “antisemit” comporta unele discutii, iar de contradictiile generate de el pot fi “consultati” chiar membrii curentului sionist. Nu intru in detalii, ar fi periculos sa demitizez eu un cuvant care incepand cu sec. XIX a facut o atat de generoasa si profitabila “cariera” intr-o singura directie…Tin doar sa va reamintesc o convorbire a Capitanului cu marele nostru poet O. Goga: intrebat de Goga cum vede rezolvarea “problemei” evreiesti, Capitanul i-a raspuns ca pentru legionari nu reprezinta o prioritate fata de eradicarea coruptiei din societatea romaneasca si ca rezolvarea este foarte simpla: “smulgeti-le finantele din maini si vor pleca singuri…” (sper sa fi citat cat mai corect). Acesta era “antisemitismul” Capitanului, in conditiile in care stiti foarte bine ca personalitati de geniu ale societatii noastre erau de un radicalism mult mai apasat. M. Eminescu, Titu Maiorescu, Kogalniceanu, I.C.Bratianu, A.C. Cuza, O. Goga, chiar si N. Iorga pana a ales calea parvenirii in camarila regala nascuta sub desuurile Elenei Lupescu (nu-i mai amintesc originile)

    Da, Codreanu și cei menționați de dumneavoastră erau antisemiți (puteți să-l adăugați și pe Nicolae Paulescu), pentru că așa ceva era acceptabil pe atunci, de atunci a avut loc Holocaustul și între timp nu se mai poate accepta un astfel de comportament anti-democratic.

    – Dar domnule Clej, cum se face ca si in tara noastra, in acei ani, luase o amploare atat de mare protestul anti-evreiesc (nimic deosebit fata de restul Europei) ? Istoria ne ajuta intotdeauna sa intelegem trecutul si sa incercam sa nu mai repetam greselile, dar nu reusim niciodata, sta in firea omului din pacate. Voi fi succint pentru ca dvs. stapaniti foarte bine acest domeniu si nici nu vreau sa plictisesc cititorii. Incepand cu jumatatea sec. XIX emigratia evreiasca plecata din zona Galitiei in principal, atinge si tara noastra, in principal Moldova si Basarabia, apoi treptat se extinde, pe fondul permisivitatii factorului autohton, in restul tarii. Evreii se stabilesc in orase si targuri, monopolizand in scurt timp tot ce insemna comert si finanta. Metodele folosite tin de formatia lor seculara si de slabiciunile clasei noastre instarite. Cred ca nu trebuie sa va amintesc spolierea taranului roman, modest in educatie si gandire, de clanurile arendasesti evreiesti. Numele fratilor Fischer este celebru pentru legatura lui cu anul 1907. Sau poate pentru ca in acele vremuri aproape 70% din Moldova agricola se numea “FischerLand” iar moneda forte in aceasta zona era “fischer-ul”. Limita era doar cerul, pentru ca pana si locul de ingropaciune, lumanarile si crucea, taranul roman trebuia sa le cumpere tot de la ei. Sau poate Capitanul impreuna cu Miscarea trebuiau sa plece capul si sa taca in vremurile cand, datorita starii lor materiale mult superioare romanilor, evreii ocupau in proportii covarsitoare bancile amfiteatrelor din facultatile noastre ? “Numerus Clausus” ceruta de legionari vi se pare deplasata, “anti-semita” ? Sau poate agitatiile bolsevice din acele timpuri de la Nicolina, dirijate de membri marcanti ai comunitatii mozaicane, precum Dr. Ghelerter in Iasi, erau benefice societatii romanesti atat de framantata. Simplul gest al abordarii tricolorului in locul steagului rosu pe acoperisul atelierelor Nicolina, ar trebui sa descrie patriotismul idealist al Capitanului in alte culori. Mult mai vii… Sau poate “marsul” spre Basarabia al studentimii legionare, singura intreprindere civica plina de romanism a acelor vremi, sa fie o crima anti-semita, cand stiti foarte bine cat a reprezentat Basarabia pentru puterea de la Bucuresti si cum a fost ea mereu tradata. Cum a fost primita miscarea tineretului legionar atunci, de catre foarte puternica comunitate evreiasca din Basarabia, raspunsul lor pasnic la provocarile, injuriile si violentele la care au fost supusi, ma duc cu gandul la umilintele traite de armata romana in timpul retragerii din ’40. Sau si atunci am fost anti-semiti ? Eu cred ca am fost doar fortati sa imbracam haina lasitatii de o conducere politica straina de sentimentul mandriei nationale.

    Obișnuitele clișee antisemite.

    – Daca ati uitat va reamintesc ca in plina guvernare “distructiva” a legionarilor, cand Capitanul devenise o dureroasa amintire pentru oameni mediocri ca Eliade, Cioran, sau Noica, imbalsamat in beton, var si acid sulfuric sub frunzele de la Tâncăbeșt, la Bucuresti se infiinta unicul teatru evreiesc de stat din Europa acelor vremi. Cine era ministrul culturii ? Nimeni altul decat Radu Gyr, bestia legionara.

    Ignoranță și fanatism. Se înființa Teatrul Evreiesc, după cum s-au înființat școli evreiești, spitale evreiești, etc, pentru că prin mărinimia guvernului național-legionar evreii fuseseră dați afară din toate instituțiile publice.

    – Haideti d-le Clej sa prezentam istoria noastra in lumina adevarului, cu umbrele ei dar si cu petele de culoare pline de viata. Doar asa noi si cei ce vor urma vom putea simti gustul libertatii si al mandriei de a fi roman. Perpetuand imaginile induse noua de ideologia bolsevica nu ne face decat sa plecam privirea in continuare, asumandu-ne vini de care nu suntem responsabili. Sa incercam si calea sinceritatii cu tot ce implica ea: bune, rele, multa suferinta, putine impliniri, lacrimi inecandu-ne mereu zambetul. Dintr-un popor mult prea tolerant, ca cel roman, nu se putea naste o miscare atat de josnica, perfida si criminala, cum a fost prezentat legionarismul din ’40 incoace. Oamenii care mai apoi au format partidul “Totul Pentru Tara”, intotdeauna isi incepeau sedintele (ce vulgar suna cuvantul) cu o rugaciune… Acum nu mai reprezinta mare lucru, dar in acele vremuri avea multe semnificatii.

    Ignoranță, demagogie-patriotardă, fanatism.

    – As vrea sa va intre si eu ceva d-le Clej, daca-mi permiteti. Cum credeti ca ar fi evoluat tari ca Spania, Portugalia, Franta, toate latine ca si noi (inca o tema de lungi discutii ar fi latinitatea noastra), fara conducatori cu nume: Franco, Salazar, de Gaulle ?

    Ce legătură au Franco cu Salazar și mai ales cu De Gaulle (înțeleg dacă spuneați Petain).

    – Inchei aici sperand ca nu v-a plictisit comentariul meu, pe dvs. si cititorii. Va asigur de toata stima si consideratia mea:

    M-a plictisit, dar ce să fac, poate vă luminiez și vă defanatizez, că tare sunteți prost informat și exaltat. Mișcarea Legionară și ideologia ei aparțin, în anul 2011, lăzii de gunoi a istoriei.

  • Costin Movila: (2-1-2012 la 15:05)

    Draga Petru Clej, vreau sa incep prin a te lamurii ca nu am inclinatii legionare si nici nu fac parte dintr-o astfel de structura. Vreau sa te intreb totusi de ce improsti cu noroi sau cine te plateste sa faci astfel de lucruri impotriva unor oameni despre care, personal nu am auzit nimic rau de cand ii stiu eu infiintati. Despre activitatea legionara din perioada interbelica pot sa zic ca a fost o reactie a romanilor adevarati la ei acasa, impotriva structurilor evreiesti de provenienta ruseasca si poloneza, aciuate pe pamant romanesc si de care romanii incepusera sa nu mai aiba loc in punctele cheie si structurile de conducere ale propriei tari ….. sper ca nu am zis nimic rautacios, am incercat sa fiu doar realist (nu, nu sunt nici antisemit, iubesc oamenii neconditionat ca pe o creiatie a lui Dumnezeu si semeni ai mei)!

  • Petru Clej: (2-1-2012 la 15:10)

    Domnule Costin Movilă, nu spuneți nimic răutăcios, reciclați clișee legionare și antisemite despre ceva care, evident, nu aveți nici cel mai mic habar. Tocmai, aveți înclinații legionare foarte clare.

  • Apaticul: (2-1-2012 la 15:28)

    Probabil, d-le Clej, ca respectul cu care v-am adresat aceste randuri, poate fi aruncat si el in lada de gunoi a istoriei, din moment ce tonul folosit in raspunsul dumneavoastra e atat de superior in jigniri. Cliseele la care va referiti sunt date de documente, cercetari si fac parte din istoria noastra, indiferent ca ne plac sau nu. As putea considera si Holocaustul un cliseu privind prin gandirea dvs. dar nu am s-o fac. Intradevar, evreii au avut mult de suferit si au trecut prin multe incercari, dar nu cred ca noi, romanii putem fi considerati vinovati pentru suferinta lor in procentele atribuite noua. Si daca evreii detin monopolul Holocaustului, incercati dvs. sa gasiti o definitie pentru cei peste 1 milion 500 de mii de armeni morti in lungul mars din 1915, sau pentru cele 7 milioane de ucrainieni omorati prin infometare de catre Stalin in 1931-1932. Si sunt multe, prea multe „holocausturi” care au insangerat lumea, dar despre care nu se face vorbire pentru a nu umbri drama evreiasca. De ce sa nu avem puterea de a le pune umar la umar. De ce un evreu a suferit infinit mai mult la Auschwitz si un roman, polonez, ceh, german, samd nu a „durut” atat de mult cand era ingropat in zapada inghetata a Siberiei ? Cum si de ce au fost ei mai putin chinuiti ?
    Imi cer scuze pentru jenantul in ignoranta comentariu, nu astept raspuns la intrebarile mele (decat unul zeflemist, mai bine deloc),va urez multa sanatate in 2012 si puterea de a privi senin in ochii copiilor, mandru de constiinta dvs.
    Semnez din lada de gunoi a istoriei, cu stima

  • ADOLF(nu hitler): (2-1-2012 la 17:23)

    Am citit cu mare atentie si multa apreciere articolul Dlui Petru Clej si raspunsurile competente ale Dlui. date unor legioneri reinviati, antisemiti inveninati. Dle Clej, acestea sunt o mica minoritate, acestea nu sunt POPORUL ROMAN pe care eu il iubesc si-l apreciez.

  • Stefan N. Maier: (2-1-2012 la 17:41)

    D-l Apaticul, spuneti:
    „nu cred ca noi, romanii putem fi considerati vinovati pentru suferinta lor in procentele atribuite noua”.
    La ce procente va referiti? In ce documente ati gasit aceste procente?

  • Apaticul: (3-1-2012 la 02:12)

    D-le Clej, va simtiti comfortabil in postura de sluga ?

  • Lou Gelehrter: (3-1-2012 la 03:19)

    Cantarind reactia dlui Clej la o remarca absolut inofensiva si in orice caz nevinovata, imi dau seama ca am gresit intervenind si promit ca nu se va mai repeta.

    Raspunzandu-i dlui Vlad Solomon, una este sa intervii intr-o anumita situatie, pe viu, de genul „cu totii de fata” si cu totul altceva intr-o biata discutie, de pe un biet „site” , vorbind despre devalorizarea puterii limbii prin folosirea unor cuvinte nepotrivite sau prin folosirea nepotrivita a cuvintelor.

    Si cu asta ma retrag „sfios” dintr-un loc unde m-am nimerit din intamplare.

    Succes mai departe.

  • Petru Clej: (3-1-2012 la 04:09)

    Domnule Gelehrter, ați făcut o gafă și nu mai știți cum să ieșiți din ea. Deci a folosi termeni ca „denazificare” pentru România anilor 2000 e foarte potrivit, a-i face pe extremiștii politici „gunoaie” de asemenea. Nu știu ce înseamnă sa intervii intr-o anumita situatie, pe viu, de genul “cu totii de fata”, dar știu că și pe revista ACUM (unde nimic nu este „biet”, decât în opinia dumneavoastră plină de dispreț) discuțiile sunt publice, deci cu toții de față. Asta se numește, în cel mai bun caz, ipocrizie, și dacă hotărâți să vă retrageți nu vă va duce nimeni lipsa.

  • Petru Clej: (3-1-2012 la 04:10)

    Lașul anonim „Apaticul”: eu nu sunt sluga nimănui, în schimb dumneavoastră sunteți, după propria afirmație, extremist de dreapta – deci inamic al democrației, ceea ce este dezgustător.

  • somesanca: (3-1-2012 la 04:44)

    Domnule Clej.
    Nu am avut onoarea sa va cunosc,dar doresc sa va aduc la cunostinta caci cei care fac parte din partide adevarate cu orientare de dreapta nu sunt ,,inamicii democratiei;Apoi caci´fiecare poate sa-si exprime parerea sau punctul de vedere fara a se folosii agresivitatea verbala.Noi romanii nu vedem aproape nici odata si partea buna a lucrurilor ,ne lasam,,globalizati”” de altii in ceea ce priveste istoria noastra,valorile sau inaintasii nostri.Nu afirm caci as cunoaste foarte bine perioda legionara din Romania ,dar o spun arhivele caci in Romania nu a existat niciodata un genocid asupra evreilor produs de catre Romani.De ce nu se vorbeste niciodata de GENOCIDUL produs asupra populatiei romanesti din Basarabia si Bucovina?
    Apoi a fi nationalist inseamna printre altele ati ibbi tara si ati respecta valorile ceea ce in Romania domnule Clej nu mai prea exista .Sa fi batut in propria tara de ziua nationala pentru simplul motiv caci ceri sa se vorbeasca in limba oficala este strigator la cer.ASe intampla asat oare in Ungaria sau America sau Israel? NU!Domnilor-SA NU MAI VORBIM DESPRE NATIONALISM DACA NU_I CUNOSTEM VALOAREA. Va doresc un an nou bun tuturor.

  • Petru Clej: (3-1-2012 la 05:12)

    Nu am avut onoarea sa va cunosc,dar doresc sa va aduc la cunostinta caci cei care fac parte din partide adevarate cu orientare de dreapta nu sunt ,,inamicii democratiei;

    Faceți confuzie între extrema dreaptă, de care vorbesc în articol, și dreapta clasică, între care există aceeași legătură ca între un scaun electric și un scaun.
    Extrema dreaptă, în toate formele ei, promovează ura și subminarea democrației.

    Apoi caci´fiecare poate sa-si exprime parerea sau punctul de vedere fara a se folosii agresivitatea verbala.

    Spuneți-le asta prietenilor dumneavoastră, extremiștii de dreapta.

    Noi romanii nu vedem aproape nici odata si partea buna a lucrurilor ,ne lasam,,globalizati”” de altii in ceea ce priveste istoria noastra,valorile sau inaintasii nostri.

    Cine v-a permis să vorbiți în numele românilor?

    Nu afirm caci as cunoaste foarte bine perioda legionara din Romania ,dar o spun arhivele caci in Romania nu a existat niciodata un genocid asupra evreilor produs de catre Romani.

    Deci recunoașteți că vorbiți după ureche? Într-adevăr, genocidul împotriva evreilor nu a fost pus pe seama poporului român, ci pe seama regimului criminal Antonescu. Vezi raportul Comisiei Wiesel http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel.

    De ce nu se vorbeste niciodata de GENOCIDUL produs asupra populatiei romanesti din Basarabia si Bucovina?

    Ba se vorbește, am făcut-o chiar eu însumi http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2006/05/060530_prizonieri_deportati.shtml. Dar ce legătură are asta cu acest articol.

    Apoi a fi nationalist inseamna printre altele ati ibbi tara si ati respecta valorile ceea ce in Romania domnule Clej nu mai prea exista

    Nu, asta se numește patriotism și nu acest naționalism etnicist, complet desuet, în secolul al XXI-lea.

    .Sa fi batut in propria tara de ziua nationala pentru simplul motiv caci ceri sa se vorbeasca in limba oficala este strigator la cer.ASe intampla asat oare in Ungaria sau America sau Israel?

    În Statele Unite nu există o limbă oficială înscrisă ca atare în Constituția federală, iar limbi ca spaniola sunt din ce în ce mai folosite la nivel oficial. În Israel există două limbi oficiale – ivrit și arabă – iar limbi ca cea rusă sunt folosite curent în public.

    NU!Domnilor-SA NU MAI VORBIM DESPRE NATIONALISM DACA NU_I CUNOSTEM VALOAREA.

    Eu vă recomand dumneavoastră să nu mai vorbiți, deoarece fiecare frază pe care o emiteți e o gogomănie.

  • Stefan N. Maier: (3-1-2012 la 07:38)

    Somesanca, intr-un singur mesaj ai reusit sa te metamorfozezi in Dunareanca, Marea Negreanca si Oceanul Planetareanca. In acest ritm in curand vei putea semna Galaxeanca sau chiar Universaleanca. Pacat ca ai deversat un comentariu fara legatura cu articolul, draga -leanco!

  • kovacs jozsef: (3-1-2012 la 12:06)

    „.Sa fi batut in propria tara de ziua nationala pentru simplul motiv caci ceri sa se vorbeasca in limba oficala este strigator la cer.ASe intampla asat oare in Ungaria sau America sau Israel?”
    N-am stiut ca in ziua nationala a unei tari trebuie sa vorbesti numai in limba oficiala in tara respectiva.Este vreo lege privitor la asta d-na(d-nul)Somesanca?
    Nu,nu se intampla asaceva in nicio tara normala,sa impui cuiva in ce limba sa vorbeasca.
    Isteria care a legat acest caz de ziua nationala a Romaniei mi se pare asemanatoare cu cea a unei doamne din Tg.- Mures din Martie 1990 care a afirmat:”cum sa se scrie ungureste pe sticla romaneasca”

  • Petru Clej: (3-1-2012 la 12:25)

    Domnule Kovacs, în zadar le veți cere cere naționaliștilor explicații logice, nu sunt capabili de așa ceva, ei au doar reacții umorale.

  • Teodor I Burghelea: (3-1-2012 la 13:40)

    Ghicitoare pentru straini:

    Pauza de pranz. Undeva in Europa, intr-un laborator de cercetare, intre 12.30 si 14. Un spectru relativ larg de paticipanti: tehnicieni, secretare, contabile, lectori universitari, profesori universitari si, sa nu uitam directoarea stabilimentului. Impartind toti aceeasi cafeteriera, atmosfera este mai mult decat conviviala. Fara a preciza absolut nici un detaliu, le spun ca am citi un articol intr-un ziar virtual – cel de mai sus (dupa cum am spus fara a-i preciza numele sau limba pe care o foloseste, absolut nici un amanunt). Traduc scurt mesajul principal al articolului (evitand inca o data referinte specifice ale vreunui spatiu geografic si reducandu-ma doar la mesajul central – pauza de masa e scurta, mai trebuie sa si muncim…). Dupa ce m-au ascultat politicos (dar rezervat), majoritatea ma intreaba: pai mesajul articolului este evident corect, de ce isi pierd vremea jurnalistii acestia scriind chestii evidente, de care nimeni nu are nevoie sa fie convins?

    Le raspund: pai…da, aveti dreptate, dar daca vedeti comentariile la articol (ecourile) veti intelege. A urmat a doua runda de traduceri (ale ecourilor). Am ales „crema” (vedeti mai sus) dupa cum urmaeaza (nu neaparat in ordinea „relevantei”):

    – marius
    – sie
    – horatiu (nu poetul antic! )
    – somesanca
    – Apaticul
    – Adolf (nu Hitler)
    – Nicu

    Dupa traducerea ecourilor de mai sus, am lasat masca auditoriul. Am „lansat” ghicitoare: Din ce tara sunt comentatorii?
    Reactia a fost dura: iti bati joc de noi, e o cacealma. Asa ceva nu poate exista nicaieri, deci raspunsul este nici o tara! E doar imaginatia ta bolnava.

    Am avut, macar de aceasta data, ultima replica in fata prietenilor mei:

    Nu, va inselati, totul este real: tara se numeste Romania si comentariile traduse au fost scrise pe 1,2,3 Ianuarie 2012 (nu 1012)…

    PS: Fiindca o parte din colegii mei au avut lipsa de inspiratie sa parieze ca totul e doar o plasmuire a mintii mele, am castigat 3 expresso (fara zahar) si doua sticle de Coca-Cola. Cel mai trist pariu pe care l-am castigat vreodata.

    End of the Story, the message is in the eyes of the beholder.

  • Stormbringer: (3-1-2012 la 14:32)

    Se pare ca dupa parerea „democratilor” Stefan cel Mare era un nationalist f extremist ca a intimpinat armatele turcesti cu armata Moldovei si pe care lea batut si le-a alungat din tara in loc sa fie „democrat” si sa-i lase sa faca ce vor muschii lor prin tara noastra..
    Noroc cu „democratia” asta contemporana ca am aflat si noi binefacerile civilizatiilor straine: zeci de mii de femei casatorite cu straini, aproape toata economia si toate finantele in mainile strainilor si romanii „rezidenti” in tara stramosilor lor.. incep sa ma si mir ce mai cauta pe aici romanii si cum de mai indraznesc sa vorbeasca romaneste in public…nu de alta dar sa nu-i deranjeze pe „democrati”.. Se vede ca tendinta este ca tara noastra sa fie „democratizata” si mai tare ca tarile din west care au fost „democratizate” puternic cu toate culorile de nationalitati de nu se mai cunoaste om cu persoana.. Credeti c-o sa reuseasca „marea democratizare”??

  • Petru Clej: (3-1-2012 la 16:18)

    Se pare ca dupa parerea “democratilor” Stefan cel Mare era un nationalist f extremist ca a intimpinat armatele turcesti cu armata Moldovei si pe care lea batut si le-a alungat din tara in loc sa fie “democrat” si sa-i lase sa faca ce vor muschii lor prin tara noastra..

    Este incredibilă ignoranța acestui individ care nu cunoaște faptul că în secolul al XV-lea nu se putea vorbi de naționalism în accepțiunea de azi a termenului. ce este mai grav este că nu are habar de faptul că Moldova (România nu exista la acea vreme) a devenit colonie turcească sub domnia lui … Ștefan Cel Mare.

    Noroc cu “democratia” asta contemporana ca am aflat si noi binefacerile civilizatiilor straine: zeci de mii de femei casatorite cu straini,

    Observați extremistul de dreapta care mârâie de nemulțumire ca un fervent sprijinitor al aparteid-ului.

    aproape toata economia si toate finantele in mainile strainilor si romanii “rezidenti” in tara stramosilor lor..

    Nu ne vindem țara, Iliescu/FSN, n’așa?

    incep sa ma si mir ce mai cauta pe aici romanii si cum de mai indraznesc sa vorbeasca romaneste in public…nu de alta dar sa nu-i deranjeze pe “democrati”.. Se vede ca tendinta este ca tara noastra sa fie “democratizata” si mai tare ca tarile din west care au fost “democratizate” puternic cu toate culorile de nationalitati de nu se mai cunoaste om cu persoana.. Credeti c-o sa reuseasca “marea democratizare”??

    Rasism de cea mai joasă speță, dublat de o ignoranță groasă.

  • Teodor I. Burghelea: (3-1-2012 la 16:49)

    Inca unul, e si cu „Storm” si cu „bringer” – impressive (Is this guy still watching „Cartoon Network”?).

    „Se pare ca dupa parerea “democratilor” Stefan cel Mare era un nationalist f extremist ca a intimpinat armatele turcesti cu armata Moldovei si pe care lea batut si le-a alungat din tara in loc sa fie “democrat” si sa-i lase sa faca ce vor muschii lor prin tara noastra..”

    Si…care era „tara noastra” la 1470? Stefan se batea si cu „fratii” ardeleni si cu cei munteni – cum spuneti dvs. intr-un limbaj elevat „cum voia muschii lui” (ideea de stat unitar roman nu exista pe atunci, „romanii” se macelereau intre ei dupa cum le-o dicta interesul de casta si atat). Ok, nu mai insist (devin prea cultural si cred ca va stnjenesc). Va propun oricum, sa va teleportati la curtea lui Fane, sa scrieti un articol „la fata loclui” (daca veti supravietui in fata acelui „romanism” pur si „primar”) si apoi…reveniti in secolul 21 si …scrieti un articol in paginile revistei ACUM. Asta, inca o datsa, daca nu va beleste Fane, ca zice cronicarul (patriot si el ca dvs) ca „era iute la manie”. Va asteptam.

    Continuam sa demontam..urmatoarea perla:

    „Noroc cu “democratia” asta contemporana ca am aflat si noi binefacerile civilizatiilor straine: zeci de mii de femei casatorite cu straini, aproape toata economia si toate finantele in mainile strainilor si romanii “rezidenti” in tara stramosilor lor..”

    Ei…draga domnule „aducator de furtuna” (in galeata de apa de la coada vacii) ce sa-i faci… daca as fi femeie, as prefera chiar si un martian unui „neaos” pitecantrop ca dumneavoastra. Indiferent de cat de verde este (nu-i asa ca toti martienii sunt verzi asa cum toti evreii si biciclistii sunt vinovati de toate relele? – progresam impreuna, gasim un limbaj comun – ei, vedeti cat de bine ne intelegem!).

    Si sa continuam…

    „Se vede ca tendinta este ca tara noastra sa fie “democratizata” si mai tare ca tarile din west care au fost “democratizate” puternic cu toate culorile de nationalitati de nu se mai cunoaste om cu persoana”

    Da, au fost „democratizate” chiar daca pentru dvs. pare ceva peiorativ. Da, iata si catch-ul. Aceste tari traiesc normal, fiecare prospera dupa propriile lui forte, exista un loc pentru fiecare. Si stiti ce este „amuzant”? Pitecantropii ca dumneavoastra merg la cules „capsune” in aceste tari pe care le dispretuiti. De ce nu renuntati la dublul standard, domnule anonim?

    Si, ca veni vorba, daca chiar credeti in moralitatea si corectitudinea tampeniilor pe care le scrieti, de ce va ascundeti sub anonimat? Va temeti cumva de „democratie” (sau…de femeile „vandute” democratilor)?. Eu nu ma tem de astfel de lucruri, drept care semnez cu un nume real, nu unul imprumutat din desenele animate:

    Teodor I. Burghelea

  • Vlad Solomon: (3-1-2012 la 17:46)

    Ce il irita cel mai tare e ca isi pierde gagicile, pariez ca daca venea pentru el o suedeza din USA filflfia drapelul fratiei intre popoate. Daca era roma din Girona nu garantez… Viva la Diva…

  • Gigi: (3-1-2012 la 19:14)

    Nu exista decat o cale de a afla daca PN are sau nu solutiile de care are nevoie Romania astazi: intrarea in Parlamentul Romaniei. Eu sper sa reuseasca obtinerea celor 5% din voturi care le sunt necesare. Macar cativa oameni sa vorbeasca in Parlament in numele multora care acum nu au nicio reprezentare.
    Cat despre antisemitism, eu nu cred ca aveti a va teme de ceva in Romania. Atata timp cat va veti comporta ca niste cetateni cinstiti ai Romaniei, partidele de tip PN va vor proteja de orice abuz. Daca insa veti decide din nou sa incercati sa puneti jugul pe poporul roman, asa cum ati incercat si reusit intre razboaie, sau in ’47, este doar firesc si normal sa existe o reactie de aparare. Nu credeti?

  • Petru Clej: (3-1-2012 la 20:44)

    Lasul anonim legionaroid „Gigi” isi confirma antisemitismul delirant. Ceea ce este mai dezolant este acest plural pe care-l foloseste la adresa unor inamici imaginari. Nu i-ar strica o vizita la psihiatru, ca si multora dintre simpatizantii extremistilor de dreapta (ca si acelora de stanga, aliatii lor naturali in dusmania fata de democratia care le permite sa se exprime liber si pe care ei vor s-o suprimw).

  • Stefan N. Maier: (3-1-2012 la 22:57)

    D-l Stormbringer,
    Daca semnati Vasile a lu’ Matache sau Moromete, mai aveati o credibilitate, cat de cat.

    Lasand gluma la o parte insa, eu stau si ma intreb daca totusi se mai poate face ceva pentru acesti oameni care nu-si pot percepe o identitate reala in armonie cu identitatea altor etnii. Acest Stormbringer confunda Evul Mediu cu epoca contemporana. Venirea turcilor sa fure pamantul si femeile romanilor o confunda cu plecarea de bunavoie a unor femei romance in cautarea unor barbati capabili si de altceva decat de jucat table intre blocuri, betzivaneala si violenta domestica.

    Ma ingrijoreaza culoarul pe care apare extrema dreapta pe esichierul politic in Romania, pentru ca in memoria recenta a populatiei cu drept de vot s-a incercat orice altceva si n-a mers. Spre deosebire de Petru, eu cred ca aceasta extrema dreapta va intra in parlament prin promisiunile suprarealiste, total lipsite de acoperire pe care le face dar si gratie crasei inculturi politice a majoritatii. Omul simplu vede coruptie – reala si nestingherita – si un soi de cavaleri medievali cu coroane de martiri care promit bani, bunastare si ordine. Vom avea surprize.

    Nu in ultimul rand, multumesc d-lui Burghelea pentru relatarea despre experimentul din lumea normala (si usor naiva) in care traieste (ca si mine de altfel).

  • Sektor: (4-1-2012 la 14:51)

    articolul e mizerabil…nu ma vad in nici una dintre criticile adresate nationalistilor deoarece sunt minciuni majoritatea. In rest Dumnezeu nu bate cu bata!

  • Petru Clej: (4-1-2012 la 14:58)

    Extremistul de dreapta laș anonim „Sektor” contestă articolul dar nu aduce niciun argument, deoarece este incapabil, ca majoritatea naționaliștilor.

  • Teodor I. Burghelea: (4-1-2012 la 15:08)

    Desigur, Dle Clej, pentru ca ceva „mai mandru decat Soarele de pe Cer” nu are nevoie de explicatii (e mandru, e soare si e pe cer – ce mai doriti?)! Tocmai de aceea este la indemana tuturor retardatilor nationalisti – doar nu doriti ca ei sa dezbata „Critica Ratiunii Pure”!

  • Petru Clej: (4-1-2012 la 15:15)

    Domnule Burghelea, acești indivizi sunt exemplificarera perfectă a proverbului românesc „prostul dacă nu e și fudul, parcă nu e prost destul”.

  • Vlad Solomon: (4-1-2012 la 15:48)

    Majoritatea tacuta a cititorilor isi da seama de ridicolul neo-legionarilor nationalisti, dar prefera sa urmareasca din umbra si sa nu se amestece in duelul virtual. Adevarat, e doar un articol, dar care se refera la o situatie reala, dintr-o tara europeana. Eu cred ca nr acestor nationalisti e in crestere, in Romania. Si ca nostalgia dupa Codreanu si Antonescu are in ea ceva insamantat de parinti. Nu din „istoria glorioasa a neamului”. Atentie, s-ar putea sa se repete istoria, intr-o forma mai blinda, sau mai acuta, multi dintre cei ce se prefac ca nu vad azi pericolul extremei drepte se vor intreba, poate, „unde am fost si de ce nu am facut nimic?”…

    Daca pericolul nu ar fi fost real, articolul nu ar fi avut asa un numar ridicat de accesari si ecouri. Cred cva a fost cel mai citit si comentat articol din istoria publicatiei „Acum”.

    Ma gindeam la ce a povestit D-l Burghelea… FOARTE TRIST.

  • Soimul Verde: (4-1-2012 la 16:19)

    D-le Clej, Dvs confundati unele elemente rasiste, xenofobe, antisemite, ce nu fac parte din Miscarea Legionara, insa sunt membri ai organizatiei “Noua Dreapta” cu legionarii adevarati. Acesti “neo-legionari” autoproclamati, in realitate sunt doar niste nazisti degradati, manipulati de catre conducerea securista a Noii Drepte, scopul real al careia este denigrarea Miscarii Legionare. Toate aceste provocari, in esenta, nu au absolut nimic cu legionarismul sau nationalismul crestin adevarat!..
    Nota: Legionarii nu au fost condamnati de tribunalul din Nuhrenberg, deci, toate acuzatiile sunt neintemeiate, nemotivate, nejustificate.
    Ce tine de parerea Dvs despre antisemitismul legionarilor: Radu Gyr a fost evreu, sotia lui Marin – la fel, parintele Reinhardt, parintele Galeriu, si apostolii toti au fost tot evrei. Chestia nu e una de etnie, ci trebuie facuta cu inteligenta si discernamant diferenta intre evreii kominternisti, atei si evreii care au tinut aprinsa flacara Credintei! Daca esti crestin cu adevarat – nu poti fi antisemit.

  • Petru Clej: (4-1-2012 la 16:41)

    Ignoranța lașului anonim „Șoimul Verde” este delicioasă:

    D-le Clej, Dvs confundati unele elemente rasiste, xenofobe, antisemite, ce nu fac parte din Miscarea Legionara, insa sunt membri ai organizatiei “Noua Dreapta” cu legionarii adevarati. Acesti “neo-legionari” autoproclamati, in realitate sunt doar niste nazisti degradati, manipulati de catre conducerea securista a Noii Drepte, scopul real al careia este denigrarea Miscarii Legionare. Toate aceste provocari, in esenta, nu au absolut nimic cu legionarismul sau nationalismul crestin adevarat!..

    Dacă citești acest paragraf te tăvălești pe jos de râs, cu naziști manipulați de securiști!!!!!!!!!!!!!

    Nota: Legionarii nu au fost condamnati de tribunalul din Nuhrenberg, deci, toate acuzatiile sunt neintemeiate, nemotivate, nejustificate.

    Prima parte a frazei e stricto-sensu adevărată: la Nurnberg au fost judecați doar liderii naziști, din Germania. Ca atare, concluzia din partea a doua a frazei este aberantă.

    Ce tine de parerea Dvs despre antisemitismul legionarilor: Radu Gyr a fost evreu, sotia lui Marin – la fel, parintele Reinhardt, parintele Galeriu, si apostolii toti au fost tot evrei. Chestia nu e una de etnie, ci trebuie facuta cu inteligenta si discernamant diferenta intre evreii kominternisti, atei si evreii care au tinut aprinsa flacara Credintei! Daca esti crestin cu adevarat – nu poti fi antisemit.

    Lipsa de logică a acestei fraze este anulată fie și doar de litaniile paranoicului Zelea Codreanu, ca și de programul Partidului Totul Pentru Țară, numerus clausus, măsurile crunt antisemite ale guvernului național-legionar, culminând cu pogromul din 21 – 23 ianuarie 1941. Repet: neo-legionarii nu sunt proști destul, dacă nu sunt și fuduli.

    PS Neolegionarul laș anonim își dî adresa de email „mortiimatii@yahoo.com”. Mai e ceva de comentat?
    PPS Care e sursa afirmației că Radu Gyr era evreu? Și dacă era, atunci cum de era într-o funcție publică în condițiile în care TOȚI evreii fuseseră dați afară din funcții publice de guvernul național-legionar după 6 septembrie 1940?

  • Teodor I. Burghelea: (4-1-2012 la 16:55)

    Impartasesc intru totul temerile Dlui Solomon si ale Dlui Maier, desi imi doresc din tot sufletul ca Dl Clej sa aiba dreptate in privinta sanselor acestor indivizi tenebrosi de a intra in Parlament. Am incercat sa exprim aceeasi temere in primul meu ecou desi, recunosc, intr-un mod putin prea abstract facand apel la invataturile dinamicii neliniare. Lasand la o parte fizica neliniara, temerea mea este justificata de exemple concrete. czc a inceput deasemenea cu o mana de dezcreierati (poate zece cu totul) si stim cu totii unde a ajuns. In afara de ignoranta publicului…ce l-a ajutat? Indiferenta aceluiasi public, indiferenta la care Dl Solomon a facut referire: „cei ce se prefac ca nu vad azi pericolul extremei drepte”.

    Cu riscul de a filosofa la ceas de seara, ma intreb ce lipseste pentru a pune capat indiferentei. O intelegere factuala si algoritmica a lucrurilor. Marele „scandal” provocat de acest articol este legat (in aparenta) de „evrei”, de „comunisti” si de „democratizati” (si rolul lor nociv etc.). In intregime gresit. Daca acesti fanatici ar ajunge vreodata la putere si ar „rezolva” toate aceste categorii enumerate anterior (a se intelege „elimina”), vor face acelasi lucru cu „subiectii” pe care declara (sub pseudonime ridicole de cele mai multe ori) ca ii iubesc si pentru care au „simtaminte adanci”: proprii romani (VC tudor promitea candva sa aduca intreaga clasa politica romaneasca pe stadion pentru un „foc de artifiii” benefice natiunii…).
    Nici acest lucru nu este nou. Nici Iorga nici Stelescu nici Madgearu nici Constantin Anghelescu (si lista poate continua) nu erau evrei/rromi/homosexuali etc.

    Posibila si indezirabila ascensiune a acestor „sfinti impotenti” nu este in numai problema a evreilor, sau /si a rromilor, sau /si a homesexualilor sau/si a altor „alogeni” sau /si a altor indezirabili (biciclistii, de exemplu). Este o problema a „eternului uman”, a decentei umane. Aceasta decenta o putem proteja si promova daca si numai daca renuntam la indiferenta.

    In caz contrar chiar daca problema „indezirabililor” de tot felul va fi „rezolvata” (asa cum a fost deja in trecut, deci istoria se poate repeta intr-un fel sau altul), lista va fi completata cu cei care par astazi “dezirabili” (fiindca in indiferenta si/sau ignoranta lor nu au avut nimic de spus).
    Da, este o perspectiva cu adevarat…TRISTA.

  • Puiu Paraschiv: (5-1-2012 la 06:49)

    Nimeni nu invata din istorie; cu atat mai mult daca, odata cu trecerea anilor, „se trec” si generatiile care au trait grozaviile ei…

    Dupa cum am vazut si in Reteaua Literara, nu a existat progrom, nu a existat holocaust si, probabil, nu a existat nici Razboiul Mondial; doar ca fiecare frustrare are la baza un sir de frustrari alimentate de idiotenia oamenilor…( este vorba de postarea unui domn care traieste in Canada sau SUA )

    De ce crede P Clej sau S Maier ca un „intelectual” care traieste( mai exact incearca ) din salariu minim poate avea o gandire coerenta, democratica!? Cand nimeni nu combate articolele lui Coja in care se spune ca 500.000 sau 1000000 de evrei s-au repatriat pentru a-si recapata averile antebelice…

    Cui ii pasa ca intre suferinta lui determinata de o guvernare handicapata si eventualele retrocedari, nu exista o legatura cauzala!? Big Brother, odata trezit din somn pentru a-i face galerie lui Traian Basescu va fi greu de…anesteziat!

    Frustrarile si ura etnicilor romani vor fi canalizate spre minoritati; si cand spun minoritati ma refer si la ( sau in special ) cea a oamenilor avuti care nu a participat la jaful national din ultimii ani…Pentru ca ei nu sunt aparati de sistem!

    Dar tind sa intru intr-o dezbatere „pe fond”…Si nu e cazul!

    Nu poti primi „intelegere” si „rational” cand tu, pe saitul tau, esti intolerant si agresev!

    E ca si cand ai lupta impotriva razboiului cu un scut antiracheta…

    Nimeni nu mai are timp! Se pare ca intram intr-o perioada fara control, fara feed-back, nonempatica, agresiva….

    Daca vrei pace, ofera pace: daca vrei dragoste, ofera dragoste!

    Daca faci pe grozavul cu eseuri „in varful stiloului” vei primi ceva asemanator!

    Devine…interesant! Suntem in anii ’30 si ne comportam exact asa cum nu ar trebui!

    Incercati, pentru inceput, putina autocritica…Altfel, nimic nu se va schimba! Va recomant si putina Kabbalah, cea mai veche si temeinica invatatura; stiinta stiintelor…Altfel, contunati sa va inarmati! Continuati sa infierati prostia, extremismul, agresivitatea… Doar, veti reusi sa le potentati!

    Sa auzim si de bine!

  • Teodor I. Burghelea: (5-1-2012 la 09:03)

    Domnule Paraschiv,

    Scrieti: „Nu poti primi “intelegere” si “rational” cand tu, pe saitul tau, esti intolerant si agresev!”
    Apreciez frumusetea launtrica a acestor cuvinte…amintindu-mi cu nostalgie cat de frumoase erau compunerile noastre din clasa a cincea – ce vremuri!

    Dar, crescand ceva mai maricei, descoperim (in contextul dialogului civilizat si a libertatii de exprimare, cum altfel) ecouri precum cel al anonimului Sie pe care il reproduc mai jos:

    „Voi evrei pe unde ati umblat mereu toti v-au urat, pe voi nici Dumnezeu nu va iubeste si v-a blestemat. Deoarece luptati mereu cu ura. Noi ducem o altfel de lupta , noi luptam cu Legea Dumnezeiasca , prin rugaciune, iar voi luptati cu legele pamantene, cu tribunale cu atacuri misele. Este o diferenta mare intre noi Crestini- Ortodocsi si voi jidani , care va-ti pierdutu orice demnitate.”

    Un numar mare de ecouri similare nu au fost publicate din motive lesne de inteles.

    Am gasit in ecoul dumneavoastra o admirabila provocare de natura intelectuala: „Daca vrei pace, ofera pace: daca vrei dragoste, ofera dragoste!”

    Va rog deci umil sa ne ajutati cu un exemplu pozitiv, inspirat chiar din Kaballa:
    Raspudeti anonimului Sie (vedeti comentariul sau reprodus mai) sus in spiritul „metodei” pe care o propavaduiti si, daca va fi ceva de invatat, voi invata din replica dumneavoastra.

    Incheiati scriind: „Continuati sa infierati prostia, extremismul, agresivitatea… Doar, veti reusi sa le potentati!”

    Metoda opusa (indiferenta) a fost deja incercata. Rezultatele sunt cunoscute. Aveti cumva si o terta solutie?

  • Andrei Klein: (5-1-2012 la 11:15)

    Nascut si detinut pana la eliberare (1942- 1945) in unul din lagarele de concentrare din Transnistria, ma intristeaza si ma ingrijoreaza negationismul pe care il simt in crestere.

    Citat: Vlad Solomon: ..”Atentie, s-ar putea sa se repete istoria, intr-o forma mai blinda, sau mai acuta, multi dintre cei ce se prefac ca nu vad azi pericolul extremei drepte se vor intreba, poate, “ unde am fost si de ce nu am facut nimic? ”

    Citat: Teodor I. Burghelea: ”ma intreb ce lipseste pentru a pune capat indiferentei ”
    Lipseste educatia suficienta si corecta a tineretului, singurul lucru care dupa parerea mea ar putea aduce o mai buna intelegere a acelei triste perioade care nu mai trebuie sa se repete.

  • Petru Clej: (5-1-2012 la 11:24)

    Domnule Klein, haideți să răspundem cu fapte acestor nemernici: vă invit să scrieți un articol pentru rubrica Mărturii despre experiența dumneavoastră personală în lagărele antonesciene (evident, cum ați auzit-o de la părinți).

  • Teodor I Burghelea: (5-1-2012 la 11:44)

    Sunt intru totul de acord cu Dl Clej ca trebuie raspuns negationalismului cu proba zdrobitoarea a marturiilor (oricine trebuie sa inteleaga ca, daca poezia poate fi discutata in functie de gustul fiecaruia, naratiunea exacta NU), a realitatii factuale ne-cosmetizate si lipsita de artificii „semantice” (da….a fost, da se numeste altfel ce-a fost).
    De aceea cei care pot povesti, trebuie sa povesteasca. Desi sunt sigur ca negationistii nu vor accepta (asa cum o fac de fapt) nici macar ca apa ingheata la 0 grade C si fierbe la 100 grade C (in conditii de presiune atmosferica normale) o astfel de presiune „media” ii va face sa para ridicoli chair inainte de a deschide gura.

  • Angelo: (6-1-2012 la 09:25)

    Dar despre Holocaustul impotriva poporului roman nu scrieti ,ar fi bine sa scrieti si despre cei care au jefuit Romania si despre cei care au cauzat rascoala de la 1907 !

  • Teodor I. Burghelea: (6-1-2012 la 10:32)

    Desigur Angelo (din cauza pseudonimului, nu reusesc sa inteleg daca e vorba de o Dna, un Domn, sau un trans – impotriva caruia stiu ca nu puteti avea nimic impotriva!), ma ofer in principiu sa scriu despre subiect si, voi insista in fata echipei editoriale sa il publice (desi nu va pot garanta rezultatul insistentelor mele)!

    Dar, spre deosebire de dumneavoastra, nu pot scrie in lipsa unor surse a caror credibilitate a fost demonstrata in mod inechivoc (mai pe romaneste si in consonanta cu „pseudonimul” dumneavoastra elevat), nu pot scrie „dupa ureche” (sau fiindca „se stie” – dupa cum zice unul din eroii nationali actuali, distinsul Fernando de la Caransebes, asa „ca sa moara dusmanii”!). Deci, iata elementele pe care vi le cer pentru a scrie un articol decent, in spiritul revistei „Acum”:

    (1) definitia Holocaustului si aplicabilitatea ei… „la romani”.

    (2) numele reale (nu un pseudonim „angelic” precum al dvs.) al celor „ce au jefuit” si descrierea documentata a jafului: cat, cum, cand plus referintele bibliografice de rigoare.

    (3) numele celor care au cauzat rascoala de la 1907, descrierea exacta a modului in care au cauzat-o.

    Astep aceste clarificari, si va promit ca voi scrie un articol. In cazul in care va fi premiat (scuzati-mi lipsa de modestie, dar stiu ca va fi premiat, macar pentru originalitatea subiectului) nu voi putea imparti premiul cu dumneavoastra…intamplator si motanul meu tot Angelo se numeste, asa ca ii cumpar mai bine o conserva de peste.

  • Petru Clej: (6-1-2012 la 13:38)

    Alt extremist de dreapta („Angelo”, de ce se ascunde sub anonimat?), alta gogomanie. Nu are ce comenta pe tema articolului in schimba vorbeste despre „Holocaustul impotriva poporului roman”, marota extremistilor de dreapta pavlovieni antisemiti.

    Despre crimele comise de regimul comunist am scris numeroase articole. Diferenta esta ca aceste crime nu sunt contestate de aproape nimeni, spre deosebire de cele comise de regimul fascist.

    In rest, ii recomand articolul lui Lucian Herscovici „Despre răscoala din 1907 așa cum n-ați învățat la școală”, http://www.acum.tv/articol/17968/, de la rubrica Istorie si Actualitate.

    In final, i-as intreba pe extremistii de dreapta ce castiga prin aceste reactii primitive, viscerale, total lipsite de inteligenta? Nu realizati ca nu faceti decat sa confirmati cele scrise in articol? Nu va trece prin minte ca s-ar putea sa va inselati?

  • Angelo: (6-1-2012 la 15:04)

    Ce am putea discuta cu niste mercenari de presa care atunci cind nu esti de acord cu ei te fac antisemit si te ameninta cu legea .Domnilor,traiti in Romania, de ce atita ura impotriva romanilor ? Daca nu va convine de ce nu plecati acolo unde este bine ?De ce faceti egalitate intre nationalism si fascism sau hitlerism ,xenofobie si rasism ? Ceea ce admir cel mai mult la poporul evreu este tocmai nationalismul datorita caruia au rezistat tuturor celor care le-au vrut disparitia .Asa cum organismul uman are un sistem imunitar tot asa si natiunile isi au acest sistem de aparare impotriva celor care vor sa le distruga .Nationalism inseamna dragostea pentru valorile autentice nationale si nicidecum ura impotriva altor natiuni .,,Natiunile sunt forma organica a umanitatii ,,spunea Nicolae Iorga .Daca evreii nu ar fi fost nationalisti oare mai sarbatoreau astazi Hanucah sau Purim sau sau Yom Kipur ?Asa ca domnilor va salut cu SHALOM si sper sa imi raspundeti cu SHALOM UVRAHA !

  • Petru Clej: (6-1-2012 la 15:33)

    Observați cum o întoarce ca la Ploiești extremistul de dreapta laș anonim „Angelo”: când vede că i se demontează gogomăniile și i se pun întrebări clare, o dă pe sentimentalism de bodegă. Acest articol nu este despre naționalism, ci despre extremism de dreapta și ultra-naționalism, care sunt exemplificate prin antisemitism, negaționism, rasism, xenofobie sau homofobie care abundă în mesajele trimise de extremiștii de dreapta. Suntem în 2012 și acest naționalism etnic este complet desuet.

  • Teodor I. Burghelea: (6-1-2012 la 15:40)

    Pai draga Angelo (din cauza pseudonimului, nu reusesc sa inteleg daca e vorba de o Dna, un Domn, sau un trans – impotriva caruia stiu ca nu puteti avea nimic impotriva!)

    Na ca te-ai suparat…Nici macar motanul meu Angelo nu se supara ca tine, si este un motan Ne-Nationalist(se socializeaza perfect cu cateaua noastra Alma, ba chiar „ataca” impreuna acelasi frigider cand nu suntem vigilenti!). Pai…v-am „facut” eu antisemit? In ecoul meu de mai sus, v-am cerut doar cateva informatii documentate, reproduc mai jos:

    „(1) definitia Holocaustului si aplicabilitatea ei… “la romani”.

    (2) numele reale (nu un pseudonim “angelic” precum al dvs.) al celor “ce au jefuit” si descrierea documentata a jafului: cat, cum, cand plus referintele bibliografice de rigoare.”

    Asadara….de ce v-ati suparat…? Da’ sa stiti, ca daca dumneavoastra tot suparat sunteti, stricam parteneriatul, il intreb pe motanul Angelo si voi semna articolul promis impreuna cu el…

    Va mai ganditi…va rog?
    Cu un gand frumos de pace, si pentru „ingerii” anonimi si pentru motani…

  • Marius Popescu: (7-1-2012 la 21:30)

    Dle Clej,

    In general, sint de partea dv. in ce priveste Miscarea Legionara de ieri si de azi. Am doar doua observatii.

    Daca s-ar putea, renuntati la calificativele cu care va incepeti interventiile (extremist, las, gogomanii, etc.). In orice dezbatere pe net, insultele adresate preopinentilor dau impresia de slabiciune a argumentelor. Repet, dau impresia (doar). Dar unori impresia conteaza.

    Pentru a doua, permiteti-mi sa va citez:

    „Despre crimele comise de regimul comunist am scris numeroase articole. Diferenta esta ca aceste crime nu sunt contestate de aproape nimeni, spre deosebire de cele comise de regimul fascist.”

    Realitatea este, din pacate, inversa. De peste 70 de ani crimele nazismului si fascismului sint dezvaluite fara drept de apel. Daca cineva incearca sa puna o vorba buna pentru nazisti sau fascisti este terminat, profesional si, uneori, personal. In acelasi timp, numeroase organizatii derivate din comunism si imbratisind noi ideologii poarta o lupta puternica in a impiedica orice condamnare oficiala a comunismului la nivel mondial. Faptul ca dv. ati scris acele articole nu conteaza prea mult. In acelasi timp Putin spune ca distrugerea URSS e o mare trsagedie iar Justin Trudeau, fiul lui Pierre de trista amintire, il pretuieste public pe Castro (la fel ca si tatal sau).

    Comunismul este inca tolerat ca o idee generoasa, ignorindu-se crimele sale, mult mai mari decit ale fascismului.

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 03:50)

    Domnule Marius Popescu, la punctul unu am să ignor remarcile dumenavoastră. Am repetat de atâtea ori că m-am plictisit – preopinenții sunt imagini virtuale care se folosesc de atacuri la persoană și calomnii. Seamănăvânt vor culege furtună.

    Punctul doi: realitatea nu este de loc inversă – în România cam câți contestă crimele comunismului față de cele ale fascismului? Cine este mai puternic – extremiștii de dreapta sau cei de stânga? sau mai concret de câte ori ați văzut pe această pagină intervenții ale apologeților extremei de drepte în comparație cu cele ale apologeților extremei stângi?

  • sav simion alias Angelo: (8-1-2012 la 03:53)

    „Inainte de Corneliu Codreanu, Romania era o Sahara populata. Cei aflati intre cer si pamant n-aveau nici un continut, decat asteptarea. Cineva trebuia sa vina.” (Emil Cioran)

  • Teodor I. Burghelea: (8-1-2012 la 04:22)

    Domnule Simion,

    Sper sa nu gasiti „blasfemica” dorinta mea de a rescrie citatul de mai sus.

    Inainte de Codreanu, Romania tocmai pornise cu pasi fermi pe drumul tranzitiei de la o tara agrara la una industrializata. Industria grea tocmai aparuse (uzinele Malaxa, uzinele Auschnitt) ajungand chiar sa exporte in intreaga Europa, leul devenise convertibil oriunde in lume, arhitectura si urbanistica moderna incepe sa isi spuna cuvantul (vezi Anghel Saligny) etc. Pana si prestigioasa firma elvetiana de ceasuri Omega deschisese o sucursala si un magazin de desfacere in Cluj.

    Dupa ascensiunea lui codreanu, Romania a facut un salt inapoi catre evul mediu: statul de drept a fost inlocuit cu focul de pistol (ce se substituia oricarei legi), ratiunea cu demagogia patriotarda etc.

    Dumneavoastra in care din cele doua epoci preferati sa traiti.

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 04:54)

    Aparent aceste remarci, luate cu copy paste de pe siturile legionare, au fost făcute de Emil Cioran la 27 noiembrie 1940, la radio, în plină guvernare național-legionară. După război, Emil Cioran a renunțat la orice atașament față de ideologia legionară. Recomand prefața șa ediția în limba română a cărții sale scrise înainte de război Schimbarea la față a României. Emil Cioran este vestit pe plan universal ca stilist de marcă al limbii franceze, nu ca simpatizant al Mișcării Legionare, păcat al unei tinereți tumultoase.

  • nelutiu: (8-1-2012 la 09:19)

    Articolul e un vârtej într-o găleată cu apă aşa cum scrie cineva mai sus.Dacă după două decenii şi mai bine, crimele Revoluţiei nu au fost pedepsite, această organizaţie este o alternativă la toate fărădelegile petrecute în România în ultimele două decenii când securisto-comuniştii au devalizat băncile şi au distrus economia natională sub privirile atente ale guvernanţilor!

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 09:28)

    Este halucinant acest comentariu al lui neluțiu, vechi cititor al revistei ACUM, deci alternativa la fărădelegile ultimelor două decenii (să înțeleg că înainte de 1989, începând chiar cu perioada în care legionarii s-au aflat la putere nu erau fărădelegi?) este… extrema dreaptă? NU vă e jenă să scrieți aceste lucruri, domnule neluțiu? Chiar așa, citiți de pomană revista ACUM de atâta timp și acum ați devenit simpatizant al neo-legionarilor?

  • nelutiu: (8-1-2012 la 09:39)

    Dacă tot sunteţi on line, e bine să ne reamintim despre maximum economic al României din 1938 şi conducătorii din acele timpuri…..dacă nu cumva erau şi acei legionari!

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 10:00)

    Domnule Neluțiu, e bine ca înainte să scrieți astfel de comentarii, să vă mai și documentați ca să nu cădeți în ridicol: în 1938 Regele Carol al II-lea instaurase dictatura regală și interzisese toate partidele politice (cu excepția Frontului Renașterii Naționale – partidul unic carlist), prin urmare și Mișcarea legionară. Iar pe 30 noiembrie 1938, liderul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a fost executat la ordinul personal al Regelui Carol al II-lea, așa că nu știu cum puteau fi legionarii conducători într-o perioadă în care prigoana împotriva lor atinsese un nivel fără precedent. Asta e mai puțin important, repet întrebarea – sunteți cumva simpatizant al Mișcării legionare?

  • nelutiu: (8-1-2012 la 10:10)

    Domnule Clej nu simpatizez cu legionarii, dar odată cu alungarea Familiei Regale din România de către KGB în complicitate cu securisto-comuniştii români, in ţara asta nu se mai spune adevărul! Dacă nu se cunoaşte istoria aşa cum a fost, cu bune şi cu rele, nu ştim unde s-a greşit şi istoria se poate repeta,…. dar numai cu relele! Mă tem ca şi această mişcare să nu fie cumva tot o diversiune securistă, un fel de praf în ochii unei societăţi în care nu se spune adevărul!

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 10:12)

    Păi domnule Neluțiu, minciuni (sau gogomănii) spuneți dumneavoastră despre legionari, care chipurile ar fi fost la guvernare în 1938. Ce propuneți, revenirea legionarilor? Vedeți că programul lor este anti-democratic, ca și al comuniștilor, de care nu se deosebesc prea mult.

  • nelutiu: (8-1-2012 la 10:40)

    Programul acestor asociaţi nu se poate spune că e antidemocratic din simplu motiv că nu au fost consultate încă masele în sensul ăsta. Cu economia României din 1938 nu e doar o simplă coincidenţă, dar cu crimele securisto-comuniştilor din 1947 şi până în yilele noastre, e o certitudine. Spuneam despre această furtună in paharul cu apă, în sensul că această mişcare fie ea de orientare extremist-dreapta, nu poate anihila tot răul facut de securisto-comunişti in aceşti şaizeci şi cinci de ani de la instalarea la putere cu ajutorul străinilor! Ce-i atât de complicat, dezvoltarea economică datorată şi perioadei scurte de guvernare a legionarilor, sau un partid ca multe altele având în program şi nişte declaraţii sforăitoare mai mult poluliste decât extremiste? Eu m-am n[scut c\nd a murit Stalin, dar vreau să apuc măcar moartea comunismului, fără sa aspir la dezvoltarea economiei sau instalarea democraţiei şi adevărului în România!

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 10:45)

    Domnule Neluțiu, problema dumneavoastră este că vorbiți după ureche, habar n-aveți dar vă dați cu părerea. Ce este aceea „nu au fost consultate masele”? Trebuie să consulți masele ca să stabilești dacă ceva este anti-democratic sau nu? Incitarea la ură de rasă și xenofobia sunt democratice? Antisemitisul și negarea Holocaustului sunt democratice? Nu mai repetați ca papagalul chetsia cu comunismul, v-ați născut sub comunism, ați fost educat sub comunism și sunteți profund marcat de acest sistem, așa că nu aveți niciun fel de lecții de dat, mai ales că la capitolul istorie ați dovedit că nu prea cunoașteți nimic.

  • nelutiu: (8-1-2012 la 11:11)

    Domnule Clej, nu aţi înteles ce am vrut să spun, nu mă tem de aceşti aşa zişi legionari pe căt de securisto-comunişii care continuă să devalizeze economia României şi care au fost păstraţi la putere cu ajutorul unei ,,organizaţii,, mult mai eficace decât această mică mişcare, respectiv de mineriadele, subminarea şi distrugerea partidelor istorice şi păstrarea securisto-comuniştilor în Instituţiile Statului, la douăzeci şi doi de ani de la o Revoluţie împotriva comunismului, dar cu comuniştii păstraţi în toate aceste intituţii! Poate locuiţi prin Statele Unite şi nu vedeţi astea!

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 11:15)

    Domnule Neluțiu, dumneavoastră sunteți precum elevul din sketch-ul lui Mircea Crișan, cu elevul și castravetele: despre orice s-ar scrie într-un articol, dumneavoastră o țineți una și bună cu securisto-comuniștii și acum faceți apologia legionarilor, care nu sunt cu nimic mai breji. Dacă tot locuiți în România, cine vă împiedică să faceți ceva? Sau vreți să vă rezolve revista ACUM toate problemele? Și ați priceput că legionarii n-au fost la putere decât între 6 septembrie 1940 și 21 ianuarie 1941?

  • nelutiu: (8-1-2012 la 13:21)

    Atât timp cât documentele despre miscarea legionară se află in mâna Securităţii, astăzi transferate la SRI (sau viceversa!) fără accesul istoricilor şi mai ales al marelui public, nu puteţi spune mare lucru despre legionari şi liderii lor de atunci, cu atât mai puţin despre această formaţiune polilică şi nu poate fi mai extremistă decât PRM-ul şi o parte a UDMR-ştilor!

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 13:53)

    Domnule Neluțiu, v-ați data arama pe față: că sunteți un ignorant cum rar am văzut pe această pagină de internet, n-ar fi nimic, dar este foarte clar că sunteți un simpatizant al Mișcării Legionare. Iar scuza asta cu Securitatea pe care o repetați ca un papagal vă ține paravan pentru ignoranță sau cel puțin așa vă imaginați dumneavoastră – când nu vă convine ceva, pac cu castravetele lui Mircea Crișan.

  • nelutiu: (8-1-2012 la 15:23)

    Dacă veti tasta pe Google nelutiu desigur vă veţi convinge de contrariu, iar restul vi le oferă toţi blog-erii care au postat mai sus şi nu v-au apreciat poziţia tranşantă din articol care trebuia să fie împotriva securisto-comuniştilor păstraţi in sistem şi despre care vă vor intreba cândva nepoţii, cât şi adevăratele motive pentru care nu militaţi împotriva securisto-comuniştilor!

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 15:44)

    Domnule Neluțiu, poziția tranșantă este împotriva extremiștilor, pe care dumneavoastră nu o aveți. Și dacă nu o aveți – și e clar pentru că ați contestat-o – ba că nu s-a pronunțaț electoratul, ba cu minciuni de genul că legionarii au fost la putere în 1938, ba că nu se cunoaște istoria reală – până la proba contrarie sunteți un simpatizant al extremei drepte. Cât privește a fi împotriva securiștilor și comuniștilor, nu văd nicio contradicție. Aici nu alegem între securiști și comuniști pe de o parte și legionari pe de alta. Și unii și alții aparțin lăzii de gunoi a istoriei. Nimeni nu face aici propagandă fostului sistem comunist, și tot așa suntem intransigenți cu așa zișii blogeri care încearcă să facă aici propagandă legionară. Sunteți de acord cu așa ceva? Sunteți de acord cu rasismul, xenofobia, antisemitismul, homofobia, fundamentalismul creștin ortodox și ultra-naționalismul pe care-l propagă? Asta e întrebarea, nu diversiunea pe care o faceți cu securiștii și comuniștii pe care NIMENI nu-i susține pe această pagină. Deci tentativa dumneavoastră de a schimba subiectul este o clară, chiar dacă indirectă susținere pe care o aduceți legionarilor, față de care v-ați trădat simpatia. Adversarii legionarilor nu sunt comuniștii și nici vice-versa, adversarii acestor democrați sunt DEMOCRAȚII. Dumneavoastră nu ați dovedit atașament față de dmocrație prin apologia mascată a legionarismului.

    Dumneavoastră, așa cum am spus știți una și bună ca elevul lui Mircea Crișan cu castravetele. În continuare vă dau o listă a câtorva articole scrise de mine pe tema comunismului:

    ‘Comuniștii au construit mult’ – un mit care refuză să moară, http://www.acum.tv/articol/2188/
    Mentalitatea național-comunist-ortodoxistă sau mai bine zis de sclav, http://www.acum.tv/articol/8340/
    A încetat din viață luptătorul anti-comunist Constantin Ticu Dumitrescu, http://www.acum.tv/articol/8887/
    Toma Arnăuțoiu – erou al rezistenței anticomuniste – in memoriam, http://www.acum.tv/articol/9497/
    Toma Arnăuțoiu: “bandit”, poet, rezistent anti-comunist, http://www.acum.tv/articol/10538/
    “Morții și răniții Revoluției nu pot fi șterși cu buretele” – interviu cu Teodor Mărieș, http://www.acum.tv/articol/2265/
    Nostalgia după comunism îmi produce o lehamite de nedescris, http://www.acum.tv/articol/17891/
    Nu am nimic în comun cu “România lui Păunescu”, http://www.acum.tv/articol/20162/
    Cei patru care au speriat comuniștii, http://www.acum.tv/articol/22912/
    Despre Regele Mihai, așa cum l-am cunoscut personal, http://www.acum.tv/articol/34226/
    Era mai bine pe vremea lu’ Ceaușescu (?), http://www.acum.tv/articol/40514/
    Comuniștii, fasciștii și simpatizanții lor nu au niciun fel de legitimitate, http://www.acum.tv/articol/40812/

    La revista ACUM scriem articole după principiul valorii adăugate, nu scriem ca să ne aflăm în treabă, așa cum ați vrea dumneavoastră. În plus, publicul nostru țintă sunt vorbitorii de limba română DIN LUMEA ÎNTREAGĂ. Am fost destul de clar?

  • Marius Popescu: (8-1-2012 la 18:34)

    Dle Clej,
    Va multumesc de raspuns. Nu ma refeream la aceasta pagina si va apreciez pozitia de principiu impotriva oricarui extremism, fie el de dreapta sau de stinga. Ce doream eu sa zic este ca m-am documentat putin despre Noua Dreapta si este un partid de buzunar, fara nici o sansa sa ajunga in parlament (parerea mea).

    In acelasi timp, la nivel mondial, ideile comuniste se intorc sub noi masti nobile, ca mediul inconjurator, anti-corporatismul, etc., vrajesc tineretul si nu le combate nimeni. Inceputul ar trebui sa fie condamnarea fara echivoc la nivel mondial a a comunismului ca ideologie extremista. Dupa care vom putea spulbera si mitul sistemului bun care nu s-a aplicat cum trebuie.

    Acestei condamnari i se opune cu indirjire o miscare intelectuala vasta, cu radacini in pro-comunismul occidental al anilor 60, reorientatata dupa caderea URSS. In timp ce nazismul este unanim condmnat, comunismul gaseste nu numai scuze dar si sustinere. Repet, nu ma refer la aceasta pagina ci la contextul mondial.

    Cit priveste miscarea legionara si CZ Codreanu, pentru cei care se leagana in idealismul potrivit caruia Legiunea sub Codreanu era o echipa e ingerasi si s-a “stricat” sub Sima, citeva consideratii:

    1. Codreanu era un tip charismatic care putea vraji o adunare deja pregatita sa-l aprobe. La fel ca Hitler.
    2. Codreanu sustinea principiul liderului care se afirma, nu este ales democratic. La fel ca Hitler (fuhrer prinzip)
    3. Codreanu identifica inamicul universal: marea finanta capitalista, controlata de evrei. La fel ca Hitler.
    4. Codreanu dorea sa alieze Romania cu Axa cit mai curind, pe baza simlitatilor de doctrina. Antonescu a facut-o numai cind i-a ajuns cutiul la os. Cu Codreanu la conducere, cel mai probabil Holocaustul s-ar fi desfasurat din plin in intreaga Romanie, nu doar in Basarabia (vezi cazul Sallasi vs Horthy in Ungaria).

    In concluzie, legionarismul si nazismul sint fratiori gemeni. Motivul pentru care Legiunea a scapat de judecata istorica este pentru ca a pierdut puterea inainte sa inceapa atrocitatile. Au apucat sa faca totusi citeva de ale lor (asasinatul de la Jilava + Nicolae Iorga).

    Nu vad nici un argument pentru a reinvia o imagine romantica a miscarii legionare. In acelasi timp, Noua Dreapta n-are nici pe departe forta legiunii, care beneficia de sprijinul unor intelectuali de marca (Cioran, Eliade, Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu, Paulescu si altii). Citi intelectuali si formatori de opinie se alatura Noii drepte? Nici macar CV Tudor… 🙂

    Sa tinem un ochi pe Noua dreapta ca sa nu alunece in actiuni violente, asasinat politic, etc. ca prea ilustrii lor predecesori. Dar ca influentza politica, nu cred ca vor reusi vreodata sa ajunga la rezultatele electorale ale Garzii de Fier din 1937. Cum spuneti si dv., altele sint timpurile.

  • Rodica Grindea: (13-1-2012 la 04:16)

    De astă-dată, înclin să-i dau dreptate celui pe care l-am poreclit „copilul-sexagenar-teribil”, Vlad Solomon, atunci când afirmă că pericolul impactului ideologic al grupărilor neo-leginoare n-ar trebui minimalizat. Ca „argument”, am o scurtă poveste: eram de vârstă școlară mică atunci când am venit în Iași și am cunoscut toată familia tatălui meu. O rudă a relatat un episod de pe la jumătatea anilor ’30: nu înțeleg cum, dar la cinematograful „Sidoli” rula un film în lb. idiș, „O scrisorică de la mama”. În sală se afla și ruda mea, cu fetița ei. Desigur, sala era plină cu spectataori evrei. La un moment dat, cineva a strigat „Foc!”, lumea s-a precipitat spre ieșire și incidentul s-a soldat chiar cu pierderi de vieți omenești, oamenii înspăimîntați călcându-se în picioare. Ruda mea a rămas pe loc cu fetița și au ieșit când a fost posibil, căci fusese o alarmă falsă, scontând pe efectul care s-a produs. Peste alți câțiva ani, așteptîndu-mi rândul la un medic, am auzit acest episod repovestit de o „cumătră”, cu concluzia: „Aceea a fost mâna Domnului care-a secerat, căci prea se înmulțiseră jidanii”!Fără o aparentă legătură, aș aminti că cele peste patru decenii de comunism în România au dezobișnuit oamenii să „gândească singuri”, vorba lui Arghezi, la cele petrecute în jurul lor. Astfel încât impactul acestui „neo-legionarism” ar trebui, cred, luat mai în serios, mai ales asupra publicului românesc mai puțin instruit. Într-un roman de Soljenițân, citit în tinerețe în traducere franceză „în neagră clandestinitate”, ceea ce se numea în română „învățământ politic”, în franceză termenul era de „endoctrinement” (literal „îndoctrinare”, fără sens peiorativ). De aceea, aș menționa că și după cei 20 de ani de la revoluția din ’89, nu se poate pune mâna în foc că o mare parte din publicul românesc s-a deprins să „gândească singur”, sau poate, fiind lipsit de cunoștințele necesare evaluării ideologiei acestei „noi drepte”, înclină s-o accepte, mai ales în contextul crizei economice și al confuziei politice pe care o generează și pe care cred că le observ astăzi în România. Departe de mine intenția de a jigni pe cineva, am mare încredere în inteligența și bunul simț ale românului onest, dar… nu pot jura pentru toată lumea, de aceea mi-am permis prezenta opinie.

  • Vlad Solomon: (13-1-2012 la 04:58)

    Copilul teribil a prevazut mai toate evenimentele politice si sociale (inclusiv schimbarile din relatia USA-Israel) , inclusiv noile curente cu caracter xenofob sau legionar din Romania, in care democratia e doar pe hirtie, nu este inca digerata de populatie. Nu e vorba de „romani onesti sau nu” ( tocmai aici e stereotipizarea), ci de inregimentare automata in lozinci si exaltari nationaliste, fie de sorginte legionara, fie ereditate din perioada comunista totalitarista. Am scris o groaza de articole pe tema asta, inclusiv a stereotipizarii in gindire. Mostenierea asta, apropo, a fost importata in Israel de originari din Romania, cu complexul evreului minoritar, care isi face iluzia ca poate spala rufele murdare in familie. Pe urma pleaca la Bucuresti si se preface ca nu vede afisele cu Zelea Codreanu…pt ca se poate delecta cu mititei la Carul cu Bere.

  • Rodica Grindea: (13-1-2012 la 07:07)

    Care stereotipizare, „adultule”? Ia mai cugetă olecuță, și vezi dacă nu cumva alăturarea noțiunilor de „român onest” și „înregimentare automată” ilustrează o contradicție în termeni? Și asta, indiferent de gradul de inteligență? Cât despre „complexul evreului minoritar”, nu ne insulta, te rog, inteligența, câtă om avea-o, fără infatuări!

  • Petru Clej: (13-1-2012 la 07:26)

    Vă simțiți cu musca pe căciulă, doamnă Grindea? Reacționați cumva în numele unui grup de „cetățeni indignați”?

  • Vlad Solomon: (13-1-2012 la 08:19)

    Chiar, de unde pina unde acel „ne”, Rodicuto? O fi o alta inregimentare?

  • Puscasu Vlad Irimie: (13-1-2012 la 15:51)

    JOS PALESTINIANUL ISLAMIST RAED ARAFAT!

    EXPULZATI ISLAMISTII AGITATORI DIN ROMANIA!!!

    AGITATIA DE STRADA FACUTA DE RAED ARAFAT SE INCADREAZA IMPOTRIVA LEGII ROMANIEI,PRIN MANIPULAREA SI MINCIUNA CA 112 VA FI PRIVATIZAT SI AMBULANTELE NU VOR MAI RASPUNDE! ASA CEVA E IMPOSIBIL,ARAFAT MINTE,IAR ROMANII IL CRED! http://www.sri.ro/categorii/23/antiterorism–contraterorism.html

  • Rodica Grindea: (14-1-2012 la 02:47)

    Asta reduce nivelul unei polemici: pripeala de a „pune etichete” ori de a „da sentințe”! Care complex al evreului minoritar? Nu cumva, Vlad, este replica de dragul replicii? Nu-mi amitesc exact, poate am scris și în această pagină că, pe când eram în România, am observat UNEORI că evreitatea și logic – antisemitismul – erau invocate pentru a justifica lipsa de „recunoaștere” a unor merite pe care respectivii nu le aveau, sau atunci când făceau fapte reprobabile. Cît despre pronumele „ne” din comentariul meu, mă refer tocmai la acei evrei care nu au resimțit și nu au afișat niciodată acest complex, fiindcă… nu au avut motive. Am crescut într-un mediu de intelectuali de înaltă școală, anturajul tatălui meu, care contribuiseră în suficientă măsură la dezvoltarea știinei românești în a doua jumătate a seculului trecut, pentru a mai avea… timp să-și facă astfel de complexe. Fără a mă autositua în același plan cu acești valoroși intelectuali, asta mi-a ajutat doar să nu cunosc astfel de complexe. Revenind la natura unei polemici (sau discuții în contradictoriu), am spus și am scris de nenumărate ori că acestea trebuie să aibă ca scop găsirea adevărului, departe de ambiția de a avea „ultimul cuvânt”, ori de a avea cu orice preț dreptate. Nu vrei tu să reflectezi puțin la asta?

  • Petru Clej: (14-1-2012 la 04:37)

    Neo-legionarul Pușcașu Vlad Irimie ilustrează o dată în plus chipul hidos al extremei drepte din România. Raed Arafat nu e numai palsetinian islamist, ci și jidan, mason, rom, bozgor și homosexual, nu-i așa, camarade?

  • Vlad Solomon: (14-1-2012 la 06:01)

    Rodicai Grindea…

    Nu, pentru ca in trecut ai sustinut ca „rufele murdare se spala in familie”. Vrei adevarul? Tatal tau si anturajul sau au contribuit la dezvoltarea stiintei „romanesti” , sau a stiintei? Asadar si-au obtinut recunoasterea si nu erau minoritari considerati ca atare?
    Iar de complexul evreului minoritar am scris, iar si iar, nu pt a avea ultimul cuvint, ci pt ca multi nu vor sa-l recunoasca si este marea problema a emigratilor din Romania, in Israel. Reciteste articlele mele pe tema, poate vei intelege la ce ma refer. Si de ce vorbesc DOAR in numele meu.

    De altfel nu tin sa am dreptate, pt ca, de cele mai multe ori, ramin cu dreptatea in mina, dar, dupa mult timp, lucrurile sustinute de mine sint observate si scrise- ce coincidenta – de altii, care ma etichetasera aproape ca tradator de tara.

    Eu am ajuns la concluzia ca pot face ceva – si fac. Sint colaborator la Acum si scriu articole, de multe ori incomode. Aceleasi articole ajung la ziarul la care colaborezi. Si la altele… Si nu fac parte din nici o tabara si asociatie. Trist, nu?

    Ramii pe linie, vor veni si alte articole pe teme maturate sub covor, cum a fost povestea evreilor rascumparati.

  • kovacs jozsef: (14-1-2012 la 06:45)

    In urma cu doua saptamani comentariul anti-Arafat de mai sus m-ar fi pus pe ganduri.Acum insa ma face sa zambesc.Aceasta datorita faptului ca ma linisteste reactia marii majoritati a populatiei in aceasta problema.S-a vazut pe Facebook,in reactiile la articolele pe aceasta tema,sondaje(majoritate de 80-90%),si acestea fara vreo agitare din partea „islamistului”,asa cum pretinde acest individ.Arafat chiar a cerut sa nu mai iasa lumea in strada.
    Cred ca acest comentariu profund extremist este de fapt un urlet(scris cu litere mari) de neputinta,ca lumea s-a orientat instinctual dupa bunul simt in fata cu smecheria obisnuita a presedintelui.

  • Petru Clej: (14-1-2012 la 09:28)

    Domnule Kovacs, problema reformei de sanatate e complet irelevanta. Raed Arafat este un cetatean roman cu merite de 100 de ori mai mari decat toti neispravitii extremisti luati la un loc. Iar ceea ce face acest neo-legionar este incitare la ura de rasa, ceea ce constituie clar un delict penal. Pe langa faptul ca habar n-are ce este acela un islamist.

  • George Petrineanu: (14-1-2012 la 10:37)

    Cred ca domnul Vlad Puscasul are aici si putina dreptate. Inainte de a-i citi indemnul, chiar stateam singur si ,,gandeam”: un popor crestin de 2000 de ani (cei mai vechi crestini, poate, niste campioni pe ramura) nu ar trebui sa tina partea unui pagan ca domnul R. A. care nici nu e la el acasa. Acesta din urma ar trebui sa fie recunoscator pentru ospitalitate, ca mananca o paine in tara asta si i s-a dat sansa sa fie promovat fara discriminari. cAPS LOCk, pardon, pAROL!

    P.S. Ma intreb daca domnii din Legiune au si grade, asa ca la armata. Camrad de rang zero, Comandor, Comandor Sef, Anghel, Arhanghel etc.
    Poate unii au avut dreptul sa si le pastreze pe cele vechi.

  • Rodica Grindea: (15-1-2012 la 08:48)

    Nu te lași, Vlad? Tata a fost recunoscut pentru meritele sale, nu ca minoritar ori ca majoritar, iar contribuția sa și a colegilor săi a avut impact nu numai asupa științei românești.
    În privința afirmației mele privitoare la „spălatul rufelor murdare”, îți amintesc că avea o referire specifică, anume Asociația pe care tu nu dai doi bani – dreptul tău, iar eu am știut de ce recomandam aplicarea acestei zicale. Nu știu dacă ai citit articolul unei persoane de la Federație, ca și de la editura „Hasefer”, după numirea noului președinte al asociației, după decesul lui Shaul, z”l? Dacă l-ai citit, ți-a plăcut? Fiindcă mie, această imixtiune vulgară în chestiunile unui forum din care autorul nici nu face parte, mi-a produs o greață de-a dreptul fizică, ce revine doar când mă gândesc la respectivul personaj. Astfel încît recomandarea mea privitoare la modul de spălare a rufelor a fost o simplă încercare de a nu mai da loc, pe cât se poate, la asemenea imixtiuni care nu fac cinste nimănui. Gata!

  • Teodor I. Burghelea: (15-1-2012 la 10:47)

    Doamna Grindea,

    Indraznesc sa remarc ca ultimele dvs ecouri s-au distantat in mod considerabil de subiectul articolului. Daca doriti sa „reglati” anumite probleme cu Dl Vlad Solomon, indraznesc sa cred ca trebuie sa o faceti altfel decat in paginile unui ziar virtual si in contextul unui articol ce…nu se refera la Vlad Solomon. Stiind ca distantele sunt mici in Israel, ma gandesc ca l-ati putea invita pe Vlad Solomon la o cafea. Am si doua sugestii pentru locul „rafuielii”. In Rehovot puteti incerca fie Caffe Mada (in incinta Institutului Weizmann, deschis pentru vizita doar in Shabat – cu controlul de rigoare al gentii) sau Cafee Alcalay, langa banca Leumi pe Rehov Hertzl (chiar in fata Super Market). Ambele locuri sunt super agreabile si …mult mai potrivite decat paginile revistei Acum pentru …dezbaterea unor „mici chestii personale”.

    Al dumneavoastra, sincer,

    Teodor I. Burghelea

  • Rodica Grindea: (3-2-2012 la 10:52)

    D-le Teodor Burghelea,
    Cred că dintr-o eroare, în loc să-i adresați lui Vlad ecoul de mai sus, mi l-ați adresat mie. Dacă aveți timp, chef și răbdare, revedeți schimbul de comentarii pe margine cărții lui T.S. Veți admite, desigur, că n-am avut ce lucra și într-un ecou referitor strict la subiectul respectiv, am făcut o remarcă la adresa părerii lui Vlad despre asociația scriitorilor, de-aici. Chiar de-atunci, la comentariul meu de răspuns, menționam că aceasta ar trebui să fie o discuție personală, fiindcă ne abăteam de la tema cărții lui T.S., menționând că am și telefon, am și internet. Dacă le veți revedea, veți admite că Vlad nu mai putea fi potolit, cum se spunea la mine, la Iași, „ca un copchil rău ș’afurisât și iesti iel”! Astfel încât…

  • Paiusan Stefan: (3-2-2012 la 15:07)

    Din ce vad la ecouri ,articolul domnului Clej este dezavuat de mai mult de jumatate dintre cititori .Iar pe cei ce nu comenteaza pe placul dinsului ii jigneste fara scrupule . Domnule Clej se pare ca romanii in mare majoritate nu va impartasesc opiniile ,cred ca ar trebui sa incercati in alta parte !

  • Petru Clej: (3-2-2012 la 15:34)

    „Românii”? Care români, o mână de fanatici, extremiști de dreapta, care obțin 0,1% din voturi în alegeri?

  • Paiusan Stefan: (4-2-2012 la 04:38)

    Atitia citi sunt dar va dezavueaza atitudinile ,de ce nu va apreciaza cei 99,9% ?Vad ca si la arte articole ale dumneavoastra sunteti rau apreciat !

  • Petru Clej: (4-2-2012 la 05:43)

    Domnule sau doamna care semnati „Paiusan Stefan”,

    Am spus intotdeauna ca nu ma preocupa si nu ma afecteaza aprecierea din partea cititorilor. Dar nu stiu de unde ati scos acest procent elucubrant de 99,9%. Dupa cum se poate vedea, articolul a fost notat de 27 de ori, nota medie fiind 3,74 din 5. Articolul a fost accesat de peste 3600 de ori de circa 2100 de utilizatori unici. De unde provine acest procentaj aberant?

    PS avertizez persoana care semneaza „Paiusan Stefan” si care-si da adresa de email fictiva „vvioleta_violeta551@yahoo.com” sa inceteze sa mai faca afirmatIi defaimatoare, insinuand ca as fi una si aceeasi persoana cu cercetatorul stiintific Teodor Burghelea de la Universitatea Nantes. Revista ACUM nu practica astfel de metode infecte si combate acest cancer al internetului care este atacarea unor persoane sub acoperirea anonimatului.

    PPS Îi recomand acestui ignorant să lase minciunile ultra-naționaliste și demagogia și să nu se mai obosească să posteze. Ori iese de sub anonimat, ori drum bun în hăul virtual.

  • Teodor I. Burghelea: (4-2-2012 la 06:30)

    Stimata Dna Rodica Grindea,

    Incet (dar sigur) ne apropriem de un „acord” asupra faptului ca remarcile cu un caracter mai mult sau mai putin personal (si Vlad Solomon a fost in repetate randuri tinta unor astfel de remarci, ajungandu-se nu de mult pana la…culoarea camasii) nu isi au locul in paginile Acum. In ceea ce ma priveste, persoanele implicate in „viata Acum” fie ca autori, fie ca cititori nu au chip, sunt doar „purtatori de idei” pe care fie le accept, fie le combat .

    Deci, nu pot admite . Daca l-as cunoaste personal (ceea ce nu este cazul) si ar exista intre noi o altfel de relatie decat autor – cititor, autor – comentator, eu chiar l-as invita la o cafea (am scris in ecoul de mai sus ca stiu cateva locuri foarte agreabile) si i-as spune acest lucru in fata.

    In schimb (si am aceasta fata de orice alt autor/comentator din paginile Acum), pot fi de acord cu o parte din ideile sale, pot dezabroba o alta parte a acestor idei (si, intr-un astfel de caz ma stradui pe cat pot sa imi pun ordine in argumente inainte de a scrie un ecou), ii pot aprecia sau detesta stilul jurnalistic si …cam atat. Fiindca, dupa cum spuneam nu cunosc personal pe nimeni in acest spatiu virtual, cunosc doar ce citesc, ideile pe care le sustin si modul in care o fac.

    Al dvs., sincer,

    T. Burghelea

  • Teodor I. Burghelea: (4-2-2012 la 06:35)

    Dintr-o eroare de tastatura pe care mi-o (se pare ca tehnologia moderna ne lasa balta cand avem mai mare nevoie de ea…) propozitia „Deci, nu pot admite” din ecoul meu a fost trunchiata…

    As fi dorit sa apara forma completa in ecou:

    Deci, nu pot admite ” că Vlad nu mai putea fi potolit, cum se spunea la mine, la Iași, „ca un copchil rău ș’afurisât și iesti iel”!”

    Cer scuze pentru eroare.

  • Mauriciu Hochwald: (16-2-2012 la 02:15)

    Dupa cite vad aici se pare ca extrema dreapta romaneasca este vazuta cu chip angelic iar autorul articolului cu chip hidos,foarte hidos !

  • Petru Clej: (16-2-2012 la 05:42)

    Domnule Hochwald, ati lovit cuiul in maciulie. Astia sunt extremistii de dreapta: traiesc intr-un univers paralel in care albul e negru si minciuna e adevar.

  • Mauriciu Hochwald: (16-2-2012 la 06:14)

    Fiti va rog mai concret domnule Clej ,ceva concret in care sa demonstrati ca la ei minciuna este adevar .

  • Petru Clej: (16-2-2012 la 14:22)

    Foarte simplu, domnule Hochwald: de pilda sunt negationsiti ai Holocaustului, iar pogromul legionar din 21 – 23 ianuarie 1941 a fost organizat de evrei. Romania urmeaza a fi colonizata de 1 – 2 milioane de evrei din Israel, Eminescu n-a fost antisemit si xenofob, Zelea Codreanu s-a intalnit si era apreciat de rabinul Safran, homosexualitatea e o boala care se poate vindeca, etc. Mai doriti exemple? Revista ACUM e plina de comentarii sin acestea.

  • horatiu: (17-2-2012 la 06:17)

    Am postat un comentariu mai sus… in urma cu ceva timp si… mi s-a reprosat ca ma ascund sub anonimat. Acum postez din nou pentru a demonstra ca nu imi e frica de absolut nimic si nu am de ce sa stau in anonimat. Numele meu este Iesanu Horatiu si sunt nationalist.. Si spun cu mana pe inima ca urasc toti acei jidani care incearca sa poarte o lupta impotriva romanismului chiar la noi in tara. Va anunt domnule autor al acestiu articol, faptul ca noi, romanii, nu ne temem de nimic atunci cand vine vorba de libertatea noastra si oricat ati fi dumneavoastra(evreii) de convinsi ca aveti lumea la picioare si nimic nu va mai sta in cale, sa stiti ca aici in Romania la noi nu aveti nimic de castigat pentru ca vom lupta pana la moarte pentru libertatea noastra, asa cum am facut de-a lungul istoriei. Puteti cel mult sa va aliati cu tiganii si sa ne numiti xenofobi, rasisisti sau cum doriti, dar nu aveti dreptate. Actiunile noatre sunt doar o reactie de aparare. O sa va dau un exemplu: atunci cand cineva incearca sa te sufoace cu o perna.. nu incerci sa elimini cauza care atenteaza la viata ta? prin orice mijloace… si in functie de cat de tare te preseaza cu perna, cu atat mai tare te zbati pentru a supravietiu. Cu asta am incheiat… Si nu in ultimul rand, adresa mea de email este the_last_noise03@yahoo.com

  • Petru Clej: (17-2-2012 la 06:44)

    E vreo demonstrație mai bună a ceea ce înseamnă un extremist de dreapta – în cazul de față un fascist care incită – în mod penal – la ură de rasă și interetnică decât acest individ care cică se numește Horațiu Ieșeanu? Un SS-ist ratat.

  • horatiu: (17-2-2012 la 07:03)

    poate ai vazut ca am incercat sa ma adresez cu respect desi mi-a fost greu… dumneata nu ai facut acelasi lucru si nu stiu de unde din comentariul meu a reiesit ca fraternizez cu SS-ul. Cat despre partea cu „ratat” ai cam dat-o in bara. Adica eu care sunt un rasist si un xenofob pot vorbi mai civilizat decat dumneata care esti un aparator al idealurilor de unitate internationala si fratie intre rase si nationalitati. In cazul asta nu stiu daca mai e ceva de zis..

  • Petru Clej: (17-2-2012 la 08:20)

    „Si spun cu mana pe inima ca urasc toti acei jidani care incearca sa poarte o lupta impotriva romanismului chiar la noi in tara.”

    Ce dovada mai clara de incitare la ura interetnica – pedepsita de Codul Penal – mai doriti. Un astfel de individ ar fi ucis evrei si romi in lagarele din Transnistria – jandarm ratat sau din Polonia – SS-ist ratat. Asa insa este doar un pusti ignorant care nu stie ce vorbeste, material ideal pentru spalare pe creier de extrema dreapta. Cu acesti indivizi care doresc distrugerea democratiei si refacerea unor state dictatoriale de tip Germania nazista sau Romania antonesciana nu exista nicio posibilitate de compromis. Pentru extremistii si incitatorii la ura, intoleranti prin definitie si dusmani ai statului de drept, nu exista toleranta in revista ACUM.

  • horatiu: (17-2-2012 la 09:53)

    deci sa inteleg ca nu exista probleme asupra aspectului ca evreii duc o lupta impotriva noastra, a romanilor.. de asta nu te-ai legat. in schimb te-ai legat de faptul ca eu am zis ca ii urasc pentru asta, lucru normal avand in vedere ca ei incearca sa ne distruga ca neam. Si aceasta pornire a lor impotriva noastra, a romanilor, nu este privita ca rasism, in schimb daca noi incercam sa ne aparam macar pentru a nu fi asimilati, asta este considerat rasism si spalare pe creier. Si asta pentru simplul fapt ca Hitler a omorat cca 6 mil de evrei.. dar stati putin… ce treaba avem noi romanii cu hitler? Miscarile romanesti de extrema dreapta nu au si nu au avut niciodata treaba cu fascismul. Pentru mine extrema dreapta inseamna nationalism si orice tara are propriile miscari de extrema dreapta

  • horatiu: (17-2-2012 la 10:22)

    si mai revin cu o precizare. nu am zis niciodata ca ar trebui omorati evreii sau tiganii. Consider ca ar fi suficient sa fie exclusi din viata politica si sociala. Pace!

  • Petru Clej: (17-2-2012 la 14:03)

    Nu doar ca acest fascist care se ascunde sub aliasul „Horatiu Ieseanu” nu se rusineaza de faptul ca e extremist de dreapta, dar si expune politici fasciste: numerus nullus, exact ce propuneau si nazistii si legionarii, inainte sa treaca la planuri de exterminare a evreilor (finalizate de Antonescu). Nu numai ca habar n-are de Constitutie si de interzicerea discriminarii, dar nu realizeaza ca incalca legea penala cu aceasta incitare abjecta.

  • Mauriciu Hochwald: (28-2-2012 la 09:25)

    Domnule Clej,imi pare rau ca treebuie sa iti spun,dar vad ca esti foarte slab apreciat pe aici.Durerea mea este ca aceasta nu se datoreste faptului ca nu ai dreptate ,ai perfect[ dreptate ,dar cel mai mult se datoreaza modului dumitale de exprimare si de faptul ca cum nu iti convine ceva cum ataci persoana respectiva ,o faci lasa ,fascista s.a.m.d . Cauta un limbaj mai domol si sa vezi ca rezultatele vor incepe sa apara .

  • Petru Clej: (28-2-2012 la 10:35)

    Domnule Hochwald, inainte sa va raspund, as vrea sa-mi spuneti pe ce va bazati cand afirmati „vad ca esti foarte slab apreciat pe aici”?

  • Mauriciu Hochwald: (29-2-2012 la 06:54)

    Pentru ca ecourile dumneavoastra sunt votate in mare majoritate negativ,nu vad nici un ecou apreciat ,pe asta ma bazez .

  • Petru Clej: (29-2-2012 la 07:46)

    Domnule Hochwald (da ca intr-adevar asa va numiti), pot sa va spun ca mi-e absolut indiferent daca comentariile mele sunt sau nu apreciate (mai ales ca votul e anonim, asa cum sunt si multe dintre comentariile critice). Acesta este cel mai accesat articol de pe pagina acum.tv si asta conteaza. Cei care voteaza sau scriu comentarii reprezinta o mica minoritate a cititorilor revistei ACUM.

    Iar cu acesti detractori (multi dintre ei extremisti inraiti) oricum ai vorbi rezultatul e acelasi. E ca si cum ati argumenta ca vorba dulce mult aduce cu de-al de Hitler, Stalin sau Saddam Hussein.

  • AlexL: (29-2-2012 la 10:30)

    Domnule Hochwald, sfatul meu este să nu vă luaţi după voturi, eu nu le-m găsit până acum nici o logică. Potrivirea lor cu gusturile mele am găsit-o perfect imprevizibilă. Le acord din ce în ce mai puţină atenţie şi din ce în ce mai multă propriei mele judecăţi.

  • Legionaroid "Ion Caranica" alias "Birau Zaharie": (7-3-2012 la 13:29)

    Ma uit pe facebook si vad foarte mult tineret care este atasat tot mai mult de idealurile legionare .Daca citim istoria vedem ca tot asa a fost si in deceniul trei si patru a secolului trecut .Intelectualii cei mai multi s-au atasat de revista ,,GINDIREA ,, .Cred ca vor aparea noi cavaleri cu chip de heruvimi si chiar foarte multi si vor scoate neamul romanesc din robia ocultei mondialiste .

  • Petru Clej: (7-3-2012 la 13:52)

    Legionaroidul are vise erotice. Sa nu nimereasca in puscarie pentru ca doreste reinvierea unor organizatii fasciste (OUG 31/2002)

  • AlexL: (7-3-2012 la 17:08)

    @Ion Caranica
    „…tineret care este atasat tot mai mult de idealurile legionare”

    Şi ca urmare o să se accelereze plecarea capetelor şi rămânerea … se ştie a cui.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Aşteptându-l pe 2012

Fiecare trecere într-un nou an a fost asemenea treaptei unei scări în care gândurile celor dragi m-au susţinut să trec...

Închide
3.239.214.173